Uutiset Juha Kivinen

Raide-yhdistys teki ehkäisevää päihdetyötä Kinnulassa

Kinnulalaiset yläasteen ja lukion oppilaat saivat rautaisannoksen päihdetietoutta valtakunnallista päihdetyötä tekevän Raide ry:n nuorisotyöntekijältä Aija Tommilalta.

Turussa päätukikohtaansa pitävän Raide ry:n väki on kiertänyt kouluissa kahdentoista vuoden ajan, ja nyt heidät kutsuttiin Kinnulaan. Aija Tommila pani oppilaat tekemään päihteisiin liittyviä kysymyksiä ja niitä tulikin paljon.

— Oppilaat ovat kiinnostuneita ja hyvinkin osallistuvia. Yläkouluikäiset ovat meidän pääkohderyhmäämme. Siinä iässä on helpompi vaikuttaa, kun puhutaan ehkäisevästä päihdetyöstä. Mitä nuorempana aloitetaan, sitä vaikuttavampaa se on.

Kinnulan lukion tunnilla opiskelijat kysyivät muun muassa, kuinka helppoa kannabista on löytää. Heillä itsellään ei ollut tietoa, että Kinnulassa käytettäisiin huumeita.

— Kannabista on helppo löytää. En tiedä onko Suomessa edes sellaista kuntaa, jossa sitä ei olisi. Pienellä paikkakunnalla on kuitenkin se onni, että jos nuoret tietävät, myös vanhemmat tietävät, Aija Tommila vastasi.

Opiskelijat saivat kuulla, että kannabis aiheuttaa muun muassa psyykkisiä ongelmia ja se synnyttää kaksinkertaisen onnettomuusriskin liikenteessä verrattuna autoiluun alkoholia nauttineena.

Aija Tommila ei pidä miedon ja kovan huumeen määrittelystä.

— Ei voi tietää, mikä päihde on jollekin haitallinen. Toisaalta ei ole myöskään suoraa tietä tupakasta kannabikseen, nappeihin ja suonensisäisiin huumeisiin.

Aija Tommilan mukaan kannabiksen käyttö on tullut huomattavan paljon näkyvämmäksi nuorten keskuudessa sen kuuden ja puolen vuoden ajan minkä hän on kiertänyt tekemässä päihdetyötä, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin nuoret itse luulevat.

— Onneksi on myös niin päin, että kannabikseen liittyy hyvin paljon myyttejä, eli annetaan ymmärtää, että käytetään, mutta oikeasti käyttöä ei ole. Lähdetään vain ratsastelemaan statuksen hakemisella. Sama koskee muitakin päihteitä, Tommila kertoo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>