Uutiset Juha Kivinen

Matkailutulossa vain pientä nousua kuudessa vuodessa

Kinnulan, Pihtiputaan ja Viitasaaren tuore matkailututkimus kertoo, että alueen matkailutulossa on vain pientä nousua edelliseen, vuosina 2010-11 toteutettuun matkailututkimukseen. Kuntien yhteenlaskettu suora matkailutulo oli viime vuonna ja vuodenvaihteessa tehdyn tutkimuksen mukaan 48,3 miljoonaa euroa.

58 prosenttia matkailutulosta menee vähittäiskaupan hyväksi. Luvussa ovat mukana myös huoltoasemat. Majoitus- ja ravintolapalvelujen osuus on 24 prosenttia ja aktiviteettien sekä harrastusten 6 prosenttia. Lisäksi on 12 prosentin verran muita hyötyjiä.

Vuosien 2010-11 tutkimuksessa matkailutulo oli 46 miljoonaa euroa. Talouden hyvinä vuosina 2000-luvulla oli tapahtunut suuri harppaus verrattuna sitä edelliseen vuosien 2003-04 matkailututkimukseen, jossa matkailutulo oli vain 19 miljoonaa euroa.

Uusimmassa tutkimuksessa Pihtiputaan matkailutulo oli 15,5 miljoonaa euroa ja Kinnulan matkailutulo 3,2 miljoonaa euroa. Kummassakin kunnassa matkailutulo nousi edellisestä tutkimuksesta vain 200 000 euroa, joten suurin osa 2,3 miljoonan euron noususta kohdistui Viitasaarelle.

Vertailuna todettakoon, että Keski-Suomen viimevuotisessa matkailututkimuksessa koko maakunnan välitön matkailutulo oli 310 miljoonaa euroa ja Jyväskylän seudun matkailutulo 217 miljoonaa euroa.

47 prosenttia yrityksistä arvioi matkailuliikevaihdon kasvavan jonkin verran viime vuoden aikana, mutta merkittävää kasvua ennakoi vain vajaa 10 prosenttia vastanneista yrityksistä.

Matkailun kehittämisen kärkikohteina ovat Pihtiputaalla Niemenharjun ja Putaanportin matkailualueet ja Kinnulassa luonto- ja mökkimatkailu, Saarensalmen loma-asuntoalue sekä Salamajärven kansallispuiston palvelut.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>