Uutiset Juha Kivinen

Muurasjärven koulun 130-vuotisjuhla oli kouluväen ja kyläläisten yhteinen voimanponnistus

Pihtiputaalla on ollut parhaimmillaan 21 kyläkoulua. Nyt niitä on enää yksi, Muurasjärven koulu, joka on ehtinyt 130 vuoden kunnioitettavaan ikään. Sitä saavutusta juhlittiin koko kylän voimin.

Muurasjärveläiset näyttivät, että koulu aikoo elää vielä pitkään. Juhlassa pääsivät esiintymään koulun kaikki 77 oppilasta ja illan aikana nähtiin myös kyläläisten laulu- ja tanssiohjelmaa. Ja mikä parasta: Harjulinnan sali oli niin tupaten täynnä, että penkkejä oli tuotava lisää kahvion puolelta.

Juhlan kruunasi komea 130-vuotisnäyttely, johon oli koottu valokuvia ja vanhaa kouluvälineistöä vuosikymmenten varrelta. 1980-luvulla Muurasjärven koulua käynyt Sami Turunen katseli näyttelyä hymyillen.

— Pojat teki aina kaikkea ilkeyttä. Saattaa olla, että vähän olin villi. Piti jo tutustumispäivänä väitellä opettajan kanssa, kun vähän testasin. Siitä ei tullut hankaluuksia, niitä tuli vasta myöhemmin. Jälkkäriä sain ja reissuvihko oli aina täynnä, kotiin tuli terveisiä, Sami Turunen naurahti.

— Mutta oli täällä paljon mukavampaa käydä koulua kuin kirkolla. Siellä oli liian iso porukka. Pelotti uusi ympäristö, paljon ihmisiä.

Aikoinaan töiden perässä Muurasjärven Partalasta Haapajärvelle muuttanut Elvi Kantola os. Lyytinen kävi Muurasjärven koulua 30-luvun lopulla ja sota-aikana.

— Lamminmäellä käytiin koulua alakoulun opettajan Aino Mielityisen kotona. Ei se kuri ollut mitenkään kovaa, mutta lapsetkin taisivat olla kiltimpiä. Olen ollut koulun keittiössä töissä ja nähnyt vähän toisenlaisiakin lapsia, Elvi Kantola tuumasi.

Muurasjärven koulun opettajat Satu Koljonen ja Martti Karjalainen lukivat juhlassa koulun historiikin. He saivat todeta, että koulussa on riittänyt oppilaita kiitettävästi perustamisvuodesta alkaen. Välillä kärsittiin jopa tilanahtaudesta.

Muurasjärven koulun koulupiiri on laajentunut, kun naapurikouluja on lakkautettu. 1990-luvulla alkoi koko maassa kouluverkoston laaja supistaminen, joka näkyi myös Pihtiputaalla.

1990-luvulla Särkiharjun ja Kojolan koulujen ja viimeisimpänä Alvajärven koulun lakkauttaminen vuonna 2008 nostivat Muurasjärven koulun oppilasmäärän 96:een.

Koulussa on nyt neljä luokanopettajaa, laaja-alainen erityisopettaja, englanninopettaja kahtena päivänä viikossa sekä koulunkäynninohjaaja. Keittiössä on ruoanjakaja, joka hoitaa myös pienen puolen rakennuksen ja liikuntasalin siivouksen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>