Lukijalta Lukijalta

Sote-salaattia Kinnulassa

Olen vuosikymmeniä työskennellyt terveydenhuollon parissa, myös valtion hallinnossa. Huomattava osa läheisistäni asuu edelleenkin Kinnulassa, mistä johtuen olen joutunut ja myös saanut seurata Sote-asioita Kinnulassa.

Jostain syystä sosiaali- ja terveysasiat ovat aina puhuttaneet Kinnulassa, vaikkakin esimerkiksi terveyskeskus on aina viime vuosiin saakka toiminut Kinnulassa yllättävänkin hyvin.

Pahimpana uhkana ja myös selvänä haittana on kuitenkin jo tähän saakka ollut palveluiden pirstaleisuus. Yksi palvelu ostetaan sieltä ja toinen palvelu ostetaan taas toisaalta jne.

Otetaanpa esimerkiksi ”laitospalvelut”. Kinnulan vanhainkoti-avopalvelukeskuksen lisäksi Kinnulassa on kaiken kaikkiaan viisi eri omistajan hallinnoimaa palvelukotia, mikä saattaisi olla osittain hyväkin ainakin työllisyyttä ajatellen.

Tosiasia kuitenkin on, että sittenkin näissä palvelukodeissa on yllättävänkin vähän ulkopaikkakuntalaisia, joten he eivät juurikaan kinnulalaisia työllistä.

Hoidollisesti hyvinkin eritasoiset palvelukodit aiheuttavat kuitenkin suhteellisesti Kinnulaan laitoskeskeisyyttä ja huomattavia kustannuksia.

Tällä hetkellä Kinnulassa keskustellaan syystäkin vilkkaasti sote-palveluiden yksityistämisestä. Valtiovallan tahtotila ei ole tähänkään saakka ollut, eikä ole myöskään sote-uudistuksen myötä, pirstaloittaa palveluita entisestään.

Valitettavasti Kinnulassa on kuitenkin ulkoistuksen myötä näin käymässä.

Vuosikymmeniä on koko valtakunnassa hartiavoimin tehty työtä sosiaali- ja terveyspalveluiden lähentämiseksi ja yhdenmukaistamiseksi. Nyt Kinnulassa kuitenkin sosiaalipalvelut jäävät pääosin kunnallisiksi ja terveyspalvelut puolestaan yksityistetään, mikä kuulostaa varsin oudolle, eikä ole millään muotoa sote-hengen mukaista.

Toisaalta terveyspalvelut pirstaloituvat entisestään ja napanuora Keski-Suomen maakuntaan ja samalla Keski-Suomen keskussairaalaan valitettavasti ainakin osittain katkeaa.

Tämä ei tiedä hyvää kinnulalaisille ihmisille, jotka tähän saakka ovat saaneet maakunnassamme varsin tasokasta ja valtakunnallisestikin edullista hoitoa.

Yksityistämistä perustellaan Kinnulan ylimpien virkamiesten taholta muun muassa sillä, että näin voidaan varmistaa kinnulalaisten terveydenhuollon ammattilaisten työpaikat.

Tämä perustelu tuntuu kovinkin ontuvalta monestakin syystä. Eivät kinnulalaisten ammattiosaajien työpaikat Kinnulasta sote-uudistuksen myötä mihinkään katoa vaan päinvastoin.

Uudistuksen myötä lähipalvelut tuotetaan edelleenkin Kinnulassa ja kaikkia kinnulalaisia terveydenhuollon ammattilaisia tarvitaan Kinnulassa. Yksityistämisen myötä siitä ei voi olla kovinkaan varma.

Kokemuksien myötä eri ammattilaisia haalitaan ympäri Suomea ja samalla ne vähäisetkin verojäämät menevät jonnekin muualle kuin Kinnulaan.

Onneksi lopullisia päätöksiä ei vielä ole tehty ja onneksi Kinnulassakin, niin kuin Keski-Suomen maakunnassakin, demokratia toimii.

Uskon vakaasti, että johtavien viranhaltijoiden
kommenteista huolimatta kinnulalaiset luottamushenkilöt osaavat suoraselkäisinä kinnulalaisina tehdä kinnulalaisten kannalta oikeita päätöksiä.

Usko Toivo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>