Uutiset Juha Kivinen

Alle 15-vuotiaille ei myydä energiajuomia Pihtiputaalla

Pihtiputaallakin päästiin vihdoin sopimukseen siitä, että kaupat eivät myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Esimerkiksi Kinnulassa sopimus on ollut voimassa jo useita vuosia.

Yhteistä energiajuomakieltoa on noudatettu koulujen syyslukukauden alusta alkaen. Mukana ovat kaikki Pihtiputaan keskustan myyntipaikat eli S-market, K-Supermarket, R-kioski ja Shell Putaanportti.

Putaanvirran koulun vanhempainyhdistys Kasvukumppanit sai kaupat suostumaan sopimukseen. Yhdistyksessä toivotaan, että oppilaiden käytös rauhoittuisi oppitunneilla, kun vauhtia ei haeta energiajuomista. Myös juomien epäterveellinen maine arveluttaa.

Vanhempainyhdistyksessä on mietitty, kuinka monessa perheessä tiedetään lasten juovan energiajuomia. Halvimmat tölkit maksavat vähän yli euron, ja rahat saa äkkiä kasaan vaikka palauttamalla pulloja. Pelkona on myös se, että kiellosta huolimatta yli 15-vuotiaat välittävät juomia pienemmille, aivan kuten tupakkaa ja kaljaakin.

Alkuperäinen ajatus energiajuomien kiellosta sai alkunsa Pihtiputaan koulukeittiöltä.

— Kieltoa yritettiin jo aiemmin, mutta silloin paikalliset kauppiaat eivät lähteneet mukaan. Nyt lähti vanhempia apulaisiksi ja se onnistui. Huoli oli meillä suuri, kun maidonjuonti vähenee ja energiajuoman juonti lisääntyy. Viime keväänä oppilaat kantoivat sisään yllättävän ison määrän energiajuomatölkkejä, kertoi ravitsemistyönjohtaja Aira Kananen.

K-Supermarketin kauppias Antti Heikkinen sanoi, että heillä oli otettu energiajuomia pois jo aiemminkin ihan pienimmiltä. Kiellon voimaan astumisen jälkeen kaupassa on tiivistetty seurantaa.

— Tietysti nuorilta on vähän vaikeaa kysyä, kun kaikilla ei ole papereita, mutta kyllä nuoria on pysäytetty ja iltaisin voi olla energiajuomia pöytä täynnä. Niitä sitten kiikutellaan takaisin hyllyyn. Täällä käydään testaamassa, onnistuuko ostaminen, kun koulu on lähellä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>