Lukijalta Lukijalta

Osuuspankki omistajan asialla

Väinö Kiljalan ja Erkki Niemelän Kotiseudun Sanomiin lähettämässä kirjoituksessa kirjoiteltiin asioista kovin ylimalkaisesti ja osin epätarkasti.

On totta, että fuusioon ei OP-Ryhmän sisältä pakoteta. Esillä olevassa fuusiosuunnitelmassa ei ole kyse pakosta, vaan Pihtiputaan OP:n hallitus pitkällisen pohdinnan tuloksena esittää tulevaisuuden kannalta parhaana vaihtoehtona fuusiota alueelliseen suurempaan pankkiin. Suomenselkä alueena on Pihtiputaan kanssa samaa maata/aluetta ja Suomenselän OP siten mieluisa kumppani.

Ongelmasaamisten kohdalla asia on juuri päinvastoin kuin he kirjoituksessaan väittävät. Euroopan Keskuspankin määritelmän mukaisia ongelmasaamisia on Pihtiputaalla suhteellisesti enemmän kuin Suomenselällä.

Ongelmasaamisia on Pihtiputaalla 4,52 % luotto- ja takauskannasta (8/2017) ja Suomenselällä 3,71 %. Euroissa mitattuna Suomenselän OP:lla on ongelmasaamisia toki noin seitsenkertaisesti Pihtiputaan OP:hen nähden, mutta luottokanta puolestaan on noin kahdeksan kertaa suurempi.

Pankkien yhdistymisellä haetaan entistä leveämpiä hartioita rahoitukseen ja riskinkantoon. Riskienhallinnan ja pankin vakauden näkökulmasta ei ole tavoiteltavaa rahoittaa yhtäkään yksittäistä asiakaskokonaisuutta yli 10 % pankin omien varojen. Vain poikkeustilanteessa ja äärimmäistä harkintaa käyttäen pankin kannattaa ylittää tämä raja. Näin ollen suurempi tase luo mahdollisuuksia myös Pihtiputaan OP:n asiakkaille riskit halliten.

Pankin tulee säilyttää kilpailukykynsä. Yhä useampi asiakas kilpailuttaa lainansa verkkopankkien sivuilla. Asiakkaat ottavat luottonsa sieltä missä halpa hinta ja hyvä palvelu kohtaavat. Vain kilpailukykyinen pankki pärjää muuttuvassa maailmassa. Eivät putaalaiset eivätkä muutkaan asiakkaat ole valmiita maksamaan ylimääräistä luotoistaan.

Kotimaisten pankkien kanssa kilpailua on ihan riittämiin, mutta muitakin toimijoita on tullut kilpailuun mukaan. Oman toimialueen kysyntä on heikkoa ja kilpailu kohdataan pääosin toimialueen ulkopuolella, jossa pankin asiakaskunnasta on jo yli 50 %.

Toimitusjohtajan valintaprosessissa on OP-Ryhmällä oma toimintamallinsa ja vasta hakuprosessissa otetaan kantaa hakijoihin. Näin ollen ketään ei ole vielä voitu hyväksyä tai olla hyväksymättä uudeksi toimitusjohtajaksi. Fuusion toteutuessa uuden pankin toimitusjohtajaksi tullaan esittämään Suomenselän OP:n nykyistä toimitusjohtajaa Timo Suhosta.

Voimien yhdistämisellä turvataan putaalaisten asiakasomistajien ja asiakkaiden edut pitkälle tulevaisuuteen.

Pihtiputaan Osuuspankki
Hallitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>