Uutiset Juha Kivinen

Tehoryhmä on kohentanut selvästi eläkeläisten kuntoa

— Kylillä kuulemma kadehditaan meitä, jotka pääsimme tähän ryhmään. Mutta se on paljon parempi, että kadehditaan kuin säälitään.

Sopukan liikuntasalissa kokoontuvan ikääntyneiden kuntoiluryhmän jäsen Olavi Kanasen vitsailu kertoo paljon. Kymmenhenkisen ryhmän kunto on kohentunut silmin nähden syksyn aikana.

Kahdesti viikossa kokoontunut tehoryhmä sai alkunsa syyskuussa osana valtakunnallista Voimaa vanhuuteen -hanketta, johon Pihtiputaan kunta on päässyt mukaan. Kunnan työntekijät Riitta Höykinpuro, Tarja Kauppinen ja Kati Laine-Rissanen lähtivät vetämään ryhmää koulutuksen jälkeen.

Ryhmän tunnit tulivat täyteen joulukuun alussa, mutta jäsenet ovat halunneet jatkaa harjoituksia omatoimisesti entiseen malliin kahdesti viikossa Sopukassa. Ryhmä ei pidä edes joulutaukoa.

— Jos olisi kuukauden tauko, he olisivat melkein taas lähtötilanteessa, Riitta Höykinpuro huomauttaa.

Voimaa vanhuuteen -hankkeessa on myös koulutettu 16 vertaisohjaajaa, joista osa on luvannut tulla avuksi, kun ryhmä jatkaa omatoimisesti.

— Täällä on ollut kiva porukka ja hyvät laitteet. Samalla viivalla ollaan vähän kaikki. Oma kunto on joka kohdasta parantunut hiukan: tasapaino, kävely ja nyrkkien voima, Kirsti Takkala kertoo.

Kirsti Takkala on huomannut vaikkapa postilaatikolla käydessään, että hän kävelee kuin nuorempana, eli ei ajattele kävelyä.

— Polvinivelvaivan takia olin joutunut kävelemään epämukavasti. Kyllä se vieläkin välillä oireilee, mutta kun lihaskunto on parantunut, niin samassa suhteessa on parantunut polvikin. Polvea ei ole leikattu, vaikka olisi aihettakin ollut. Ylläpitohoidolla yritetään saada sille jatkoaikaa. Toisessa jalassa minulla on ollut tekonivel jo kymmenen vuotta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>