Päästä vedettyä Krista Herranen

Nukkuvan kansan uninen presidentti

Tänään alkaa presidentinvaalien ennakkoäänestys. Moni varmaan huokaisee, että tuokinko jaksaa paasata aiheesta, eikö tästä olla jankattu jo ihan tarpeeksi.

Ei ole, jos yhdenkään mielestä aluillaan on läpihuutovaalit. Kun tällaisia käsitteitä käytetään mediassa, luodaan kuvaa, ettei äänestämisellä olisi merkitystä.

Yhtäkään ääntä ei ole kuitenkaan ennen tätä päivää annettu, vaikka kuinka haluttaisiin antaa ymmärtää, että tulos on selvä.

Mikään ei kuitenkaan ole varmaa ennen kuin uurnan pohjalta on laskettu viimeinenkin ääni.

Monella usko demokratiaan, tavallisen ihmisen vähäiseenkään vaikutusvaltaan horjuu. Kaupunkien valopylväissä ja bussipysäkeissä huomaa tarroja, joissa lukee ”jos äänestämällä voisi vaikuttaa, se olisi kielletty”.

Ymmärrän täysin tämän turhautumisen, mutta toisaalta asenteesta tulee itseään ennustava kierre, jos siihen tuudittautuu.

Suomessa kuitenkin valtaa käyttävät sellaiset instituutiot, joiden jäsenet edelleen valitaan vaaleilla. Siksi on erittäin haitallista kylvää käsitystä siitä, että äänestämällä ei voisi vaikuttaa.

Sillä kun nimenomaan voi kaikkein helpoiten ja varmimmin vaikuttaa.

Tällä hetkellä suurinta kansansuosiota nauttii nukkuvien puolue.

Viime kevään kuntavaalien äänestysprosentti oli 58,8 ja edellisten eduskuntavaalien 70,1, ja nukkuvat pärjäsivät molemmissa vaaleissa paremmin kuin eniten ääniä saanut puolue.

Se on huolestuttavaa. Lisäksi on havaittu, että äänestämättömyys tiivistyy tietyissä ryhmissä.

Mitä vähemmän tuloja, koulutusta tai kotoa saatua äänestämisen mallia kansalaisella on, sitä todennäköisemmin hän jättää äänestämättä. Lisäksi esimerkiksi useat nuoret ovat laiskoja menemään äänestyskopille.

Tämä osaltaan murentaa demokratian perimmäistä ajatusta. Kansan valtaa, meidän jokaisen valtaa päättää oman elämämme olosuhteista.

Oli poliittinen mielipiteesi mikä hyvänsä, olit yleisesti ottaen ihan miten hyvin tai huonosti perehtynyt politiikkaan, kuuntele vaikka vain yksi ehdokastentti ja mene äänestämään.

Kaivele mainospostin seasta ilmoitus äänioikeudestasi ja käytä muutama minuutti aikaasi äänesi antamiseksi.

Sillä kyseessä on nimenomaan oikeus käyttää omaa ääntään. Et varmasti olisi valmis luopumaan oikeudestasi vaikuttaa yhteisiin asioihin. Miksi siis jättäisit sen käyttämättä?

Olisi nimittäin mukavaa, että tuleva presidenttimme olisi hereillä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>