Päästä vedettyä Krista Herranen

Juhlavuoden ruokakalenteri

Kausiherkut ovat jännä juttu. Ruokaa meillä suurimmalla osalla on yllin kyllin saatavilla vuoden ympäri, mutta juhlapyhien aikaan on silti hankittava erityisen paljon erityisiä herkkuja ja ruokia. Monissa juhlissa ruoka näytteleekin merkittävää osaa.

Jouluisin ruokaa laitetaan oikein olan takaa ja makeisia on myynnissä ties minkälaisia. Ystävieni hehkuttama piparisuklaa tuntuu melkein kuin sadulta, koska se viedään hyvissä ajoin ennen joulua käsistä, enkä ole itse sitä ikinä kaupassa nähnyt.

Keväällä nautiskellaan runebergintortuilla ja laskiaispullilla. Kyseiset merkkipäivät eivät keskivertokansalaiselle taida näyttäytyäkään kuin pullapäivinä.

Pääsiäinen lähestyy kovaa vauhtia, joten kaupoista löytyy mämmiä, pashaa ja suklaamunia.

Koska ruoassakin on trendituotteita, tänä vuonna herkuttelijoita villitsevät töhnämunat.

Kyseessä on maito- tai suklaakreemillä täytetyt suklaamunat, joita myydään pahvisissa munakennoissa. Suklaamunan sisältävä löytyvää kreemiä eli töhnää nautiskellaan pakkauksen mukana tulevalla lusikalla.

Kyseinen tuote on erittäin makea eli herkkusuun unelma. Onneksi munat sentään ovat pienempiä kuin ontot versiot.

Kun vuotta mennään eteenpäin, on seuraavaksi vapun aika ja silloin taitaa useammalle maistua ennemminkin ohrapirtelöt ja mansikkakeitot, mutta toki omat ruokansa tällekin juhlalle on.

Tippaleivät ja munkit maistuvat, mutta nämä vehnäiset herkut saisivat ainakin allekirjoittaneen vatsan kipristelemään liiallisesti nautittuna.

Kesällä vietetään valmistujaisia, rippijuhlia ja häitä, joissa pöydät notkuvat toinen toistaan maukkaammista leivonnaisista ja herkuista.

Juhannuksen aikaan syödään makkaraa ja uusia perunoita juomista, valoisasta yöstä ja keskiyön kokoista nauttimisen ohessa.

Loppusyksyn kekrillä, halloweenilla ja pyhäinpäivällä on omat historiansa, eivätkä ne selkeästi yhdisty ainakaan minun mielessäni mihinkään tiettyyn ruokaan tai herkkuun.

Juhlaherkut ovat kaiken kaikkiaan hyvin kulttuurisidonnaisia.

Meillä Suomessa uudenvuodenjuhlintaan ei yleensä liity mitkään tietyt ruoat, mutta Italiassa uutenavuonna herkutellaan possun poskesta ja niskasta valmistetulla rasvaisella cotechino-makkaralla ja linsseillä.

Pääsimme viime vuodenvaihteessa Milanon matkallamme maistamaan tuota herkkua. Ulkonäkö meinasi pettää, mutta italialainen juhlaruoka maistui yllättävän hyvin pohjoisen asukeillekin.

Vastavierailulle täytynee säästää hitunen mämmiä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>