Päästä vedettyä Krista Herranen

Rasittavat roskat

Netissä tulee vastaan video toisensa jälkeen siitä, kuinka meret ovat täynnä muovia ja miten Tyynessämeressä pyörii kuuden Ranskan kokoinen jätepyörre.

Ne herättelevät miettimään omaa jätetuotantoaan ja kannustavat kierrättämään. Kierrättäminen ei kuitenkaan aina ole ihan niin helppoa.

Viime viikonloppuna tein poikaystäväni kanssa loppusiivouksen Jyväskylän asuntooni. Samalla käteen jäi paljon turhaa kuten imuri, jonka imuputki oli haljennut kahtia, kuivunut maalipurkki ja lukemattomia muita asioita. Kaikki muut roskat sai käydä heittämässä taloyhtiön jäteastioihin, mutta imuria ja maalipurkkia ei voinut tiputtaa niihin.

Siispä piti alkaa selvittää, mihin ne oikein voisi jättää.

Pattereita kerätään kauppojen yhteydessä oleviin pahvilaatikkoihin, mutta imuri on aika iso. Gigantin aulasta löytyi iso metallilaatikko, jonne imurin sai heitettyä televisioiden ja mikrojen sekaan. Maalipurkkia ei kuitenkaan voi jättää minkään myymälän yhteydessä olevaan keräykseen, sillä se on vaarallista jätettä.

Vaarallisen jätteen keräyspisteiden sijainti ei ollut ennestään tuttu, joten avuksi otettiin kierratys.info-nettisivu, joka näyttää kartalla, mistä kaikkialta löytyy erilaisia jäteastioita. Sen käyttäminen ei kuitenkaan ollut turhan helppoa, joten ajelimme jonkin aikaa Seppälän teollisuusalueella tähystellen roska-astioita.

Prisman takaa löytyi SER-keräys, jonne imurin olisi voinut myös jättää, mutta emme tienneet sen sijainnista aiemmin. Vaarallisen jätteen keräystä ei lopulta tullut vastaan, joten päätimme jättää maalipurkin kierrättämisen myöhemmäksi.

Myös muovin kierrätys on ongelmallista. Joidenkin ruokakauppojen yhteydessä on muovinkeräys, mutta isoja marketteja ei ole joka nurkalla, joten omat päästönsä syntyy siitäkin, että ajelee ympäri kaupunkia kiikuttamassa kirsikkatomaattipakkauksia oikeaan osoitteeseen.

Joka paikkakunnalla ei ole ollenkaan muovinkeräystä, eikä vielä jokin aika sitten kaupungissa tilanne ollut sen parempi, kun Jyväskylästä lähin muovikeräyspiste sijaitsi Jämsässä.

Pihtipudasta ja Kinnulaa lähinnä oleva muovinkeräyspiste sijaitsee kierratys.infon mukaan Viitasaarella. Tämän vuoksi kierrättäminen ei aina ole omasta tahdosta kiinni, kun mahdollisuuksia siihen ei anneta.

Ymmärrän, ettei joka taloyhtiön katoksessa ei voi olla omaa astiaansa jokaiselle jätetyypille, joita on edellä mainitun nettisivun mukaan 16.

Olisi hyvä, että jokaisessa kunnassa olisi yksi paikka kierrättää jätteensä mahdollisimman hyvin, jos kiinnostusta sellaiseen löytyy.

Takassakin onneksi palaa moni jätejae, eikä ajokilometrejä synny turhaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>