Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Hoitoon pääsy on ihmisille sote-kiemuroita tärkeämpää

Enemmistölle suomalaisista on sama, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään, kunhan hoitoon pääsee tarvittaessa nopeasti.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimukseen vastanneista 57 prosenttia on tätä mieltä. Kanta ei ole vilkkaasta sote-keskustelusta huolimatta juuri muuttunut sitten vuoden 2015, jolloin asiaa kysyttiin edellisen kerran.

Niukka enemmistö (51 %) väestöstä kannattaa sote-uudistuksen lykkäämistä tulevien eduskuntavaalien yli seuraavan hallituksen hoidettavaksi. Reilu neljännes (28 %) torjuu ajatuksen ja viidenneksellä ei ole näkemystä asiasta. Enemmistö hallituspuolueiden kannattajista (56 %) vastustaa lykkäämistä, kun taas oppositiopuolueiden kannattajista 66 % jatkaisi uudistuksen valmistelua.

Suomalaisista enemmän kuin kaksi viidestä (43 %) ilmoittaa valitsevansa varmasti tai luultavasti julkisen terveyskeskuksen palvelut soten voimaantulon jälkeen. Noin kolmannes valitsisi yksityisen (34 %), jos valinnanvapaus toteutuu. Vastaajista 23 % on vielä vailla mielipidettä.

Mielipiteet eroavat kaupunkilaisten ja maaseudulla asuvien kesken. Yksityisille palveluille löytyy vahvin kannatus pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Maaseutukunnissa asuvista enemmistö näyttäisi valitsevan julkisen terveydenhuollon palvelut.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>