Uutiset Heikki Jämsén

Uus-Herralan navetta tuhoutui tulipalossa Alvajärvellä

Uus-Herralan tilan noin 1400 neliön navettarakennus tuhoutui täysin tulipalossa Alvajärven Herrasperäntiellä torstaina. Palossa menehtyi tilan koko 120-päinen karja.

Puolet eläimistä oli lypsylehmiä, puolet nuortakarjaa. Savun havainnut metsäkoneenkuljettaja lähti katsomaan sen alkuperää ja osallistui talonväen kanssa alkusammutukseen. He saivat suojeltua jauhesammuttimilla konehallin ja lämpökeskuksen.

He saivat suojeltua jauhesammuttimilla tilan konehallin ja lämpökeskuksen ennen palokunnan saapumista paikalle.

Paloa oli sammuttamassa 18 sammutusyksikköä, mutta palomiesten pääasialliseksi tehtäväksi jäi tilan muiden rakennusten suojeleminen, Viitasaaren alueen päivystävä palomestari Samuel Leppämäki kertoi.

Tilan väki huomasi vuonna 1999 rakennetun robottinavetan olevan tulessa ja teki tulipalosta hälytyksen kello 13.12.

– Kun ensimmäinen yksikkö ehti paikalle, katto oli sortunut ja huomattiin, että rakennuksen sammuttamiseksi ei ollut mitään tehtävissä. Toimet keskittyivät käytännössä lisävaaran ehkäisemiseen. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti, Leppämäki totesi.

Paloa oli sammuttamassa pelastusyksiköitä Pihtiputaan ja Muurasjärven lisäksi Kinnulasta, Viitasaarelta, Haapajärveltä, Reisjärveltä ja Lestijärveltä, koska tiedossa oli, että kyseessä on suuri rakennuspalo.

– Jos jotain olisi ollut tehtävissä, olisimme voineet edes yrittää pelastaa, Leppämäki sanoi.

Pelastushenkilöstöllä oli käytössään kuusi säiliöautoa ja vettä saatiin lisää läheisestä lammesta, mutta sammutuksen alkuvaihe oli niin raju, että vedestä ei ollut apua.

Yleisöstä ei ollut sammutustehtävälle haittaa.

– Väki pysyi hyvin poissa. Laitoimme tien poikki ja teimme sammutustyötä varten käytännössä oman suljetun toiminta-alueen.

Leppämäen tiedossa ei ole, että Pihtiputaalla olisi ollut aikaisemmin näin suurta navettapaloa.

Keski-Suomen palotutkija ja poliisi ryhtyvät selvittämään perjantaina palon syttymissyytä. Palosta arvioidaan aiheutuneen noin miljoonan euron vahingot. Tilalla oli asianmukaiset vakuutukset. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>