Uutiset Juha Kivinen

Tekojää ja uudet tenniskentät valmistumassa Pihtiputaalle

Monen pihtiputaalaisen urheilun ystävän pitkäaikaiset toiveet toteutuvat, kun vuonna 1986 valmistuneiden vanhan jääradan ja tenniskenttien paikalle saadaan tekojäärata ja uudet tenniskentät.

450 000 euron urakka valmistuu marraskuun ensimmäisellä täydellä viikolla, kun uusi kiekkokaukalo asennetaan paikoilleen. Pihtiputaan kunta sai EU:n maaseudun kehittämisrahastosta tukea hankkeeseen puolet kustannusarviosta yleishyödyllisenä investointina.

Kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Ari Kahilainen sanoo, ettei kunta olisi pystynyt toteutettamaan hanketta ilman EU-tukea. Tekojään ja tenniskentät urakoi Findri-yhtiö aliurakoitsijoineen.

Ari Kahilainen kertoo, että reunoille jätettiin sen verran pelivaraa, että tekojäärata voidaan kattaa, jos se katsotaan joskus aiheelliseksi. Esimerkiksi Saarijärvellä tekojää muutettiin jäähalliksi.

Kunta on käynyt vuoropuhelua tekojään rakentamisesta muun muassa nuorisourheiluseura Pudiksen kanssa. Pudiksen junnut ovat tekojään ahkeria käyttäjiä, kuten myös koululaiset liikuntatunneilla. Kenttämestari Markku Kananen on mielissään siitä, että kunnassa tehtiin järkevä sijoitus perusliikuntaan. Kaukalossa näkee usein huvikseen kiekkoa lätkiviä sekä muita luistelijoita.

Markku Kananen arvioi, että tekojäärata pidentää jääurheilukautta Pihtiputaalla noin kuukaudella molemmista päistä.

– Yleensä näillä korkeuksilla sääolosuhteet ovat otolliset tekojään tekemiseen lokakuun 20. päivän tienoilla. Aiemmin jää on sulanut maaliskuun puolivälissä, mutta nyt kausi voi jatkua ehkä huhtikuun puoliväliin asti. Se riippuu tietysti myös kiinnostuksesta. Innostus talviurheiluun tahtoo hiipua kevätpuolella, vaikka huhtikuun alussa kelit voisivat olla parhaimmillaan, Markku Kananen tuumaa.

Joka talvi on tahtonut tulla jopa parin viikon jaksoja, jolloin lämpötila on mennyt plussan puolelle ja jää on ehtinyt sulaa käyttökelvottomaksi.

– Se on harmittanut, kun marraskuussa on tehty pakkaskeleillä hyvä jää ja joulukuun puolivälissä kaikki on sulanut pois. Nyt sellaista taukoa ei voi tulla, Ari Kahilainen korostaa.

Markku Kanasen mukaan jäädyttämisen aloittamista voidaan harkita, kun päivälämpötila on viidessä lämpöasteessa, mutta mieluummin ruvetaan jäädyttämään nollakelissä.

Tänä syksynä jäädyttämistä ei voida aloittaa, ennen kuin uusi kaukalo on luvattu toimittaa viikolla 45. Silloin pitäisi säätilan olla varmasti riittävän viileä. Olosuhteet paranevat muutenkin kovasti, sillä kaukalon laidalle saadaan uudet pelaajakatokset.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>