Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Posti herättelee valtiota tukemaan paperilehtien jakelua

Postikin havahtui vaikeaan tilanteeseen, johon paperilehtien kustantajat ovat joutuneet yleistä kustannustasoa selvästi nopeammin nousevien jakeluhintojen vuoksi.

Jakeluhinnat ovat nousseet keskimäärin 47 prosenttia vuodesta 2010 vuoteen 2017.

Jakelun turvaamiseksi Posti esittää, että maaseudulla jaettaville paperilehdille ryhdytään maksamaan määräaikaista valtiontukea. Esitystään Posti perustelee sillä, että lehdillä on jatkossakin keskeinen rooli kansalaisten tiedonsaannin ja sananvapauden kannalta.
Posti ja sanomalehdistö käyvät läpi rajua rakennemuutosta. Kirjeiden jakelu on puolittunut kymmenessä vuodessa ja painettujen sanomalehtien jakelumäärä on pudonnut jo 1950-luvun tasolle.

Seuraavina vuosina postin määrä vähenee yhä kiihtyvää tahtia kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon viestinnän digitalisoitumisen vuoksi. Posti on herännyt kantamaan huolta siitä, miten sanomalehtien jakelu ja postin yleispalvelu turvataan ja miten erityisesti haja-asutusalueen jakelu saadaan hoidetuksi.
Suomi on Euroopan ainoita maita, jossa postin tai lehtien jakelua ei tueta. EU sallii jäsenmaiden kansalliset toimet lehtien talouden vahvistamiseksi. Suomessa tuki sanomalehtien jakelulle loppui vuonna 1995.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>