Päästä vedettyä Juha Kivinen

Eläköön kaikki yhdistykset!

Meillä on yhdistysten luvattu maa. Patentti- ja rekisterihallituksen nettisivuilta selviää, että Suomessa on yli satatuhatta rekisteröityä yhdistystä. Jokaisen suomalaisen voi laskea kuuluvan keskimäärin kolmeen eri yhdistykseen.

Rupesin miettimään, kuulunko mihinkään yhdistykseen, kunnes tajusin olevani Pihtipudas-Seuran ainaisjäsen. Se on tosin jonkinlainen työsuhde-etu, sillä mainittu seura omistaa tämän lehden, jota juuri nyt luet.

Nuorena miehenä olin jopa yhdistystoimija. Jouduin enempiä kyselemättä hoitelemaan kotikyläni Pohjoislahden nuorisoseuran sihteerin hommia Keuruulla. Pääsin livistämään siitä pätevällä alibilla, kun aloitin opiskelut Tampereella.

Omasta luistelustani huolimatta arvostan yhdistysväkeä suunnattomasti. Tiedän oikein hyvin, kuinka työlästä seuroihin on yleensä saada puuhamiehiä ja -naisia. Ja se, joka kerran keksitään, huomaa löytävänsä itsensä ennen pitkää yhden jos toisenkin puljun terävästä päästä.

Suomalainen yhdistysrekisteri perustettiin sata vuotta sitten 15.3.1919, jolloin rekisteriin merkittiin ensimmäinen yhdistys, Kristillinen taideseura ry.

Yhdistyksiä ja seuroja oli toki ollut jo sitä ennen vaikka kuinka kauan. Naapuripitäjä Viitasaaren suuri poika Henrik Gabriel Porthan oli vuonna 1770 perustamassa Aurora-seuraa, joka julkaisi Suomen ensimmäistä sanomalehteä, Tidningar utgifne af et sällskap i Åbo.

Yhdistysrekisterin mukaan Pihtiputaalla on 118 yhdistystä ja Kinnulassa 66. Suurin osa niistä on toki tuttuja, mutta joukossa on myös muutama erikoisempi tapaus.

Yksi yllättävimmistä nimistä yhdistysrekisterissä on Työväen Urheiluliiton ensimmäinen pihtiputaalainen seura Putaan Pojat, joka on perustettu vuonna 1924.

Luulin, että seura olisi lakkautettu, kun se yhdistyi Elämäjärven Elon kanssa Pihtiputaan Urheilijoiksi vuonna 1970. Tosin rekisterissä nimi on Putaanpojat, eli yhteen kirjoitettuna. Onko kyseessä sittenkään sama seura?

Saapasjalkayöt ei taida enää toimia, sillä edellisistä Sallilan puiston rokkijuhlista alkaa olla viisitoista vuotta. Sama taitaa päteä Korppisen Musikantteihin. Hyvin hiljaista on ollut pitkään myös kuvataideyhdistys Artessa.

Jonkin aikaa ihmettelin Pohjoisen Keski-Suomen Kettupoikia, kunnes jäljet johtivat koiraharrastajiin. Mutta mitä ovat mahtaneet tehdä Sirs And Ladies, Erätauko ja Aktiivitoimijat? Netistä ei ainakaan löydy mitään jälkiä.

Kinnulan puolella on vähemmän ihmeteltävää. Silmään pistää vain eräs ihanan ytimekäs yhdistys: Kinnula ry. Mikä se on?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>