Uutiset Juha Kivinen

Vieraskasveja torjutaan talkoilla Pihtiputaalla

Pihtiputaan kunta haastaa kaikki torjumaan vieraskasveja. Avoin tiedotustilaisuus vieraskasvien torjunnasta pidetään kunnantalon valtuustosalissa ensi lauantaina kello 14. Asiantuntijana on Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE-hankkeen aluekoordinaattori Titta Makkonen.

Maanomistajia pyydetään ilmoittamaan, mikäli torjuntatyötä saa tehdä heidän maillaan. Maanomistajien suostumukset ilmoitetaan kartoittaja Martti Junikalle (martti.junikka@pihtipudas.fi).

Sen jälkeen käydään vieraskasvien torjuntatalkoisiin, jotka pidetään Pihtiputaan kyläkunnilla ja kirkonkylällä ensi viikon torstaina 13. kesäkuuta kello 14-18. Ensi lauantain infotilaisuudessa kerrotaan tarkemmin, kuinka talkoot toteutetaan. Toinen yleinen talkoopäivä on luvassa syyskesällä.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät Suomeen esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Kunnan kiinteistörakennusmestari Salla Kumpulainen kertoo, että Pihtiputaalla ongelmana ovat ainakin lupiini ja jättipalsami, ja myös kurtturuusua on levinnyt paikoitellen. Kumpulainen arvioi, että jättiputki taitaa olla melko hyvin aisoissa aikaisempien torjuntakampanjoiden jäljiltä.

VieKas LIFE on kunnianhimoinen vieraslajihanke, joka tarjoaa luonnonystäville helppoja tapoja luonnon vaalimiseen. Vieraslajit ovat suuri luonnolle ja taloudelle. Arvioiden mukaan vieraslajien aiheuttamat kustannukset EU:n alueella ovat noin 20 miljardia euroa vuosittain.

Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta vieraslajeista sekä edistää niiden kartoitusta ja torjuntaa luonnossa vapaaehtoisten kansalaistieteilijöiden avulla. Hankkeen tärkeimmät kohdekasvit ovat EU:n vieraslajilistalla olevat jättipalsami, jättiputki ja keltamajavankaali.

Jättipalsamin ja keltamajavankaalin kitkentätyöhön toivotaan paljon vapaaehtoisia mukaan, mutta terveyshaittoja aiheuttavaa jättiputkea torjuvat vain ammattilaiset.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>