Uutiset Heikki Jämsén

”Kaikki koiranäyttelyt pitäisi pitää Niemenharjulla”

Pihtiputaan Mummon koiranäyttely teki sunnuntaista Niemenharjun matkailukeskukselle vilkkaan päivän. Päivän aikana arvosteltiin 384 koiraa. Kun koiranomistajat tukijoukkoineen, yleisö ja järjestäjät lasketaan yhteen, sunnuntaipäivää vietti alueella 600-700 kävijää.

Yksi arvostelutuomareista kiteytti ytimekkäästi alueen sopivuuden näyttelytoimintaan. Kaikki näyttelyt pitäisi pitää täällä, hän oli todennut.

Kyse oli Pihtiputaan Kennelkerhon 50-vuotisjuhlanäyttelystä. Puheenjohtaja Antero Turpeinen juhlisti tapahtumaa talkootyöllä paistamalla ja myymällä kioskilla makkaraa ja limsaa. Itsellään hänellä on karjalankarhukoiria.

– Näyttelyitä pidettiin aikoinaan Niemenharjulla, joten tapahtuma on palannut siinä mielessä juurilleen.

Näyttely on kennelkerholle tärkeä.

– Näitä pidetty Pihtiputaan, Kinnulan ja Viitasaaren kanssa vuorovuosin. Tällä korjataan yhdistyksen taloutta kummasti kolmeksi vuodeksi eteenpäin, Turpeinen sanoo.

Rahaa kennelkerho tarvitsee toimintaansa ja erityisesti Kärväskylän rantamajan ylläpitoon.

Niemenharjun tapahtuma veti hyvin koiria ja yleisöä. Koiria oli enemmän kuin lauantaina Äänekoskella, jossa näyttelysihteerinä toimi Niemenharjulla samaa vastuuta kantanut Tarja Ihalainen.

– Näyttelysihteeri vastaa tuomareiden, palkintojen, ruusukkeiden, kehätoimitsijat ja konsultoi, miten kehät kannattaa laittaa.

Kehätuomareita pisimmän työmatkan teki Anca Giura Romaniasta.

– Tuomarit ovat olleet paikasta hyvillään. Majoittuminen, ruokailut ovat samassa paikassa ja näyttelyn alustana on todella hyvässä kunnossa oleva nurmikenttä, jossa eivät tassut pala.

Pitkä matka
ei ole este

Anne Kemppainen ajoi Pihtiputaalle Nokialta perheensä ja pitkäkarvaisen collien Sisun kanssa. Sisu on väritykseltään blue merle.

Sisu esittäytyi pentukehässä ensimmäistä kertaa ja sai kunniapalkinnon sijoituttuaan ryhmänsä kolmanneksi. Collieita arvosteltiin näyttelyssä peräti 48.

– Kehässä liikkumista pitäisi parantaa, se ei mennyt ihan putkeen. Mutta se on nuorelle koiralle tyypillistä, Anne kertoi.

Hän oli käyntiin tyytyväinen, vaikka ajomatkaa kertyi 600 kilometriä.

Mari Saraluhta Mänttästä ja Jenni Junnola Karhista, Kokkolaan liittyneeltä Lohtajalta, saivat seurakseen Anni Nevalan Merijärveltä. Koirista puolalaista owczarek podlahanski -rotua edustavat lauman vartijat Ykä ja Nuutti ovat Annin kasvattamia. Kolmas koirista oli italialainen maremmano-abruzzese Darra, jota ei maallikko muista erota.

Kolmikko oli tyytyväinen päivään Niemenharjulla. Nuutti oli rotunsa paras, Ykästä tuli Suomen muotovalio. Kasvattajakin palkittiin.

– Niemenharju on hieno paikka koiranäyttelylle, oikein viihtyisä. Tilaa on, palvelut ovat lähellä ja vessat olivat puhtaat. Tänne voi tulla toistekin.

Näyttelyn parhaaksi koiraksi arvosteltiin Heli Soinisen omistama sileäkarvainen collie Black Elles Gallant Magic. Kakkonen oli Manu Häkkilän karjalankarhukoira Juurakkolammen Laku ja kolmas venäjänvinttikoira Matverin Vilson. Sen omistaa Mikko Keränen.

Antero Turpeisen nuori karjalankarhukoira Ritu asteli ensimmäistä kertaa kehään ja  valittiin parhaaksi nartuksi.

Rotunsa parhaaksi pennuksi valittiin jämtlanninpystykorva Inkeri. Sen omistaa Jarno Häkkinen Muholasta. Saman rodun edustaja, pihtiputaalaisten Sanna ja Kristiina Aaltokosken Tervametsän Assi palkittiin myös.

Pihtiputaalaiskoirista rotunsa parhaita olivat venäläiseurooppalainen laika Lamminkorven Juti ja poitevin Bouleau Berankovi.

Menestystä tuli muillekin paikallisille koirille, mutta monet eivät anna julkisuuteen omistajatietojaan, joten tuloksista ei koiran kotipaikka tule aina ilmi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>