Uutiset Juha Kivinen

Kuuloliiton kuuloauto poikkesi vuotuisella kierroksellaan Pihtiputaalla

Ikäkuuloluennolle tulijat odottivat luennon alkua palvelukeskus Sopukan käytävällä.

Kuuloliiton kuuloauto pysähtyi taas jokavuotisella maata kiertävällä lenkillään Pihtiputaalle palvelukeskus Sopukan pihaan. Kuuloautossa tehdään kuuloseula, josta näkee kuulon tason. Autossa käy Pihtiputaalla keskimäärin parikymmentä henkeä.

Viitaseudun Kuulon puheenjohtaja Birgitta Paanila kertoi, että kuuloseula on vain suuntaa antava eikä virallinen, mutta se antaa samannäköisen käyrän, jollainen otetaan terveyskeskuksessakin.

Jos kuuloseulassa havaitaan kuulon alenemista, kävijää neuvotaan menemään jatkotutkimuksiin terveyskeskukseen. Sieltä annetaan lähete keskussairaalaan, jossa on tosin tätä nykyä yli puolen vuoden jono. Maksusitoumuksella voi päästä myös yksityislääkärille.

Autossa on käynyt myös hyväkuuloisia, jotka ovat vain halunneet testata kuulonsa.

– Jos on huono kuulo, aika moni ei myönnä sitä itselleen. Kysytään, onko se totta. Kuulolaite tuntuu myös olevan peikko, sitä ei haluttaisi. Sanotaan, ettei minun tarvitse kaikkea kuulla, eikä ajatella, ettei se ole pelkästään oma asia. Lähipiirikin kärsii huonosta kuulosta, Birgitta Paanila huomautti.

Viitaseudun Kuulo yhdisti kuuloauton käyntiin ikäkuuloluennon, jonka piti kuntoutussihteeri Margit Hassinen Kuuloliiton Jyväskylän toimistosta.

Margit Hassinen kertoi, että kuuloauto kiertää ympäri maata, koska kaikkien 55 vuotta täyttäneiden pitäisi tarkistuttaa kuulonsa kuuloseulassa. Kuuloa tutkitaan tarkkaan neuvolassa, koulussa ja työterveyshuollossa, mutta eläkkeellä asia jää jokaisen omaksi huoleksi, vaikka tarve olisi silloin suurin.

Joka kymmenennellä työikäisellä on jonkinasteinen kuulonalenema. Yli 55-vuotiailla kuulo heikkenee joka kuudennella ja yli 65-vuotiailla jo reilulla kolmanneksella.

Vanhuuden huonokuuloisuutta kutsutaan nykyisin ikäkuuloksi. Margit Hassinen kuvaili sitä jopa kansantaudiksi. Jos kuulo heikkenee, ihminen jää helposti keskustelujen ulkopuolelle ja saattaa mökkiytyä. Kynnys lähteä uudelleen liikkeelle kasvaa, vaikka kuulokoje parantaisikin tilannetta.

Hassinen neuvoi menemään kuulotutkimuksiin paitsi omien havaintojen perusteella, myös silloin, kun läheiset alkavat huomautella asiasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>