Uutiset (muokattu 15.10.2019) Juha Kivinen

Yksityistieavustusten perusteita on helpotettu

Tiekuntatilaisuudessa pitivät alustuksia liikennejärjestelmäasiantuntija Kai Paavola Keski-Suomen Ely-keskuksesta (vas.), Wiitaunionin teknisen toimen toimialajohtaja Juho Tenhunen, tieisännöintikoulutusta suorittava Anne Viander sekä metsäneuvoja Juha Siekkinen Metsäkeskuksesta.

Pihtiputaalla järjestetyssä tiekuntatilaisuudessa kerrottiin viime vuodenvaihteessa voimaan astuneen uuden yksityistielain vaikutuksista. Tiekuntien kannalta suurin muutos ja helpotus on se, että valtionavustusten myöntämisen perusteita on karsittu vanhaan lakiin verrattuna.

Uudessa yksityistielaissa ei avustuksen saamiseksi tarvitse enää katsoa tien varrella olevan pysyvän asutuksen määrää tai tien pituutta. Avustukseen riittää se, että tielle on perustettu tiekunta ja tiekuntaa sekä yksityistietä koskevat tiedot ovat ajan tasalla yksityistierekisterissä ja Digiroadissa, joka on tie- ja katuverkon tietojärjestelmä.

Avustuskelpoisia teitä tuli paljon lisää

Liikennejärjestelmäasiantuntija Kai Paavola Keski-Suomen Ely-keskuksesta totesi, että uuden lain ansiosta avustuskelpoisten teiden määrä kasvoi huomattavasti.

Keski-Suomeen on saatu vuodessa noin 1,5 miljoonaa euroa yksityistieavustuksiin, ja summa pysyy yhtä hyvällä tasolla ainakin vuoteen 2022 asti. Kai Paavola kannustikin tiekuntia hakemaan avustuksia.

Valtionavustuksia myönnetään tien perusparannukseen mutta ei kunnostustöihin. Niitä voi hakea ympäri vuoden. Avustuksen suuruus on puolet hyväksytyistä arvonlisäverollisista kustannuksista. Siltahankkeissa ja eräissä muissa tapauksissa enimmäismäärä voi nousta 75 prosenttiin. Hakemukset toimitetaan Pirkanmaan Ely-keskukseen.

Avustuksen saajan on huolehdittava, että hanke valmistuu ja kustannukset syntyvät hankkeen toteutusaikana. Jos näyttää siltä, ettei valmista synny ajoissa, tiekunnan on haettava kirjallisesti jatkoaikaa hyvissä ajoin.

Avustuksia vain tielle, jolla on tiekunta

Yksityisteiden kunnossapitoon saa avustuksia kunnalta. Wiitaunionin teknisen toimen toimialajohtaja Juho Tenhunen kertoi, että kunnan yksityistie-avustuksiin on tulossa uudet periaatteet ensi vuodelle, mutta niiden yksityiskohdat eivät ole vielä täysin selvillä.

Uutta on kuitenkin se, että kunnan avustamisen ehtoihin on lisätty se, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta. Myös kunnan avustuksia myönnettäessä pitää tiekuntaa sekä yksityistietä koskevien tietojen olla ajan tasalla yksityistierekisterissä ja Digiroadissa.

Pihtiputaan kunta jakaa vuosittain 80-90 000 euroa yksityisteiden kunnossapitoon. Kunnan alueella on 117 avustuskelpoista yksityistietä, joista 92:lle on myönnetty avustuksia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>