Uutiset (muokattu 22.10.2019) Heikki Jämsén

Sallilan puiston odotettu kunnostus viimein työn alla

Osa Sallilan puiston puista kaadettiin, mutta uusia puita istutettiin tilalle 36 ja pensaita yli 90. 

Sallilan puisto uusitaan perusteellisesti ja sen vieressä sijaitseva torin ilme tuoreutuu. Puiston vuosia odotettu kunnostus saadaan pitkälle valmiiksi jo tämän syksyn aikana, mutta tekemistä jää ensi vuodelle, ehkä vielä seuraavillekin vuosille.

Puiston läpäisevä kotiseutumuseon ja Keskustien välinen käytävä on linjattu uudelleen ja puiston sisäosaan on rakennettu kävelykäytävä, josta avautuu koko puisto ja jonka vierellä voi istuskella ja seurata alueen uutta nousua.

Penkit sijoitetaan puistokäytävän kahteen levennettyyn kohtaan. Jos säät sallivat, ne valetaan paikoilleen vielä syksyn aikana.

Vanhimmat, huonokuntoisimmat ja käytävien alle jääneet poppelit on poistettu ja uutta kasvustoa on istutettu tilalle. Osa poppeleista, yksi vanha omenapuu ja muutakin puustoa on jätetty pystyyn.

Jotkut kaadetuista rungoista jäävät puistoon lisäämään alueen monimuotoisuutta. Samaa tavoitellaan sillä, että osasta puista on kaadettu vain latva.

– Uusia puita on istutettu useampia lajikkeita. Koivuja ja mäntyjä istutettiin puiston museon puolelle, pihlajia Keskustien puolelle. Keskemmälle puistoa istutettiin metsälehmuksia, vuorijalavia, vaahteroita ja pari mustakuusta.

– Pensaiksi on istutettu kääpiövuorimäntyjä, syreenejä, purppuraheisiangervoja, loistoangervoja ja pari sellaista kurtturuusua, joita saa kasvattaa, puiston kunnan tilaustyönä suunnitellut ja sen toteutusta valvova viherrakentamisen hortonomi Enni Lahtinen Kiviteos Oy:stä kertoo.

Kun kymmenet uudet puut ja pensaat ovat jonkin verran kasvaneet, ryhdytään katsomaan, missä järjestyksessä vanhan puuston poistoa jatketaan.

– Puisto on aika paljon paremman näköinen niin, että siellä on koko ajan jotain isompaa kasvillisuutta, eikä aluetta vedetä ihan sileäksi. Nyt istutettujen taimien kasvaminen kestää kuitenkin aika kauan, Enni Lahtinen sanoo.

Puiston jatkohoidon kannalta ajatuksena on se, että museon ja kirkon puoli on perinteisempi puistoalue, johon tulee säännöllisesti leikattava nurmikko. Keskustien puoleinen osasta muokataan metsikköisempi osa ja se jää enemmän luonnontilaan.

– Siitä on tarkoitus tehdä niitty, joka niitetään muutaman kerran kesän aikana, Enni Lahtinen sanoo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>