Uutiset Juha Kivinen

Meijän Kaupan kyläkauppatuki kaatui outoon karttaan

Meijän Kaupalla Muurasjärven Palveluosuuskunnan hallituksen jäsenet Hilkka Moisio (vas.), ja Minna Turunen sekä muurasjärveläinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Teppo Jämsén.

Muurasjärveläiset ovat pippuroineet ympäristökeskuksen laatimaa kummallista aluetypologiakarttaa vastaan, jossa näyttäisi harvaan asutun maaseudun vihreä väri loppuneen juuri heidän kylänsä kohdalla. Muurasjärvi on kartan mukaan muka ydinmaaseutua, eikä sinne voitu jakaa kyläkauppatukea, jota Meijän Kauppa haki.

Kaupan talouspuolesta vastaava Minna Turunen on tuen hylkäämisestä ällikällä lyötynä.

– Kyllähän me kuvittelimme asuvamme harvaan asutulla alueella. Kaikki muut edellytykset täyttyivät tuen saamiseksi: rahannosto, apteekkikaappi, postin pakettiautomaatti ja tankkausmahdollisuus.

Ruokavirasto jakoi kyläkauppatukea Ely-keskuksen tukirahoista. Tuki on tarkoitettu investointeihin. Kysymyksessä oli puolentoista vuoden kokeilu, ja sen tulokset ratkaisevat, tuleeko tuesta pysyvää.

– Tuen enimmäismäärä on 22 500 euroa, mutta emme me täyttä määrää olettaneetkaan saavamme, koska hakijoita on paljon, mutta haaveissa oli kuitenkin viisinumeroinen summa.

Kaupassa olisi haluttu päivittää tuen avulla kylmäkalustoa. Turunen huomauttaa, että kauppa pysyy kyllä sinänsä pystyssä, eikä toimintaa ole laskettu minkään tuen varaan. Kyse on vain siitä, että tuen hylkääminen koetaan epäreiluksi.

– Kaupalla on mennyt niin kuin on suunniteltukin. Asiakkaita käy tosi mukavasti. Ei tehdä voittoa, mutta ei tappiotakaan. Kuluista yritetään tinkiä niin paljon kuin mahdollista. Osuuskuntamalli toimii. Talkooporukkaa on herätelty ja talkoolaisia on ollut mukavasti, Minna Turunen kertoo.

Pihtiputaan kunnanhallituksen muurasjärveläinen puheenjohtaja Teppo Jämsén on yhtä ihmeissään.

– Kaikki voivat tunnustaa sen, että tässä on tapahtunut vääryys. Kukaan ei ole sitä kieltänyt. Kaikkien kauppojen olisi pitänyt päästä tukeen kiinni, jotka täyttävät ehdot. Nyt tutkitaan, onko virhe ympäristökeskuksen raportin lähtötiedoissa vai analyysissä. Muurasjärvi on joka tapauksessa harvaan asuttua aluetta. On olennaisen tärkeää, että kriteeristö saadaan korjattua Muurasjärven kaupan osalta, jos pysyvä tuki tulee. Asia on tietääkseni jo käsittelyssä ympäristökeskuksessa.

Jämsén harmittelee sitä, että nyt tehtyä virhettä ei voi enää korjata. Vaikka myönnettäisiinkin, että virhe on tapahtunut, kokeiluvaiheen tukirahaa ei ole enää jaettavaksi.

Aluetypologiakartta sotii maalaisjärkeä vastaan, koska esimerkiksi Viitasaaren kaupungin keskustakin on harvaan asuttua maaseutua, mutta 600 asukkaan Muurasjärvi ei ole.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>