Uutiset (muokattu 28.1.2020) Juha Kivinen

Markkinajohtajan jouset tulevat Pihtiputaalta

Vääntöjousioperaattori Jani Lakso tekee asennusta jousikoneelle.

Meconet Oy on liikevaihdoltaan ylivoimaisesti suurin suomalainen jousien valmistaja. Konsernilla on lähes puolet maan jousimarkkinoista. Kaikki Meconetin jouset tehdään Rupon teollisuusalueella Pihtiputaalla.

Meconet onkin Pihtiputaan suurimpia työnantajia. Tehtaan työntekijämäärä kasvoi viime viikolla 26:een. Neljä on toimistotyöntekijöitä ja loput ovat tehdashallin puolella. Väkeä on lisätty tasaisesti: viime vuonna töihin tuli kolme uutta henkilöä. Tehdaspäällikkö Teemu Puoliväli on varma, että työntekijöitä tarvitaan tänä vuonna vielä lisää, ja myös kesäksi.

– Yritän tuoda esille paikkakunnan nuorille sitä, että täällä on töitä. Otamme porukkaa kesätöihin, että nuoret voivat työllistyä ja saavat kipinää tekniselle alalle, Puoliväli korostaa.

Jousimyyntiin saadaan lisäkapasiteettia, kun ensi viikolla Pihtiputaalla aloittaa paikkakuntalainen myyjä, joka toimii Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomen alueella.

Väkeä on lisätty Pihtiputaan tehtaalle, koska tilauksiakin on tullut lisää.

– Pääsemme kansainvälisiin asiakkuuksiin hyvällä laadulla ja toimitusvarmuudella. Olemme vielä vähän teknisempiä kuin kilpailijat, kun ratkaistaan asiakkaan ongelmia. Keski-Eurooppa on ainoa paikka, josta saamme kasvua. Suomen markkinat ovat pienet, kun vertaa Ruotsiin, jossa on 3-4 kertaa isommat jousimarkkinat, ja Saksassa ne ovat vielä monikymmenkertaiset, Teemu Puoliväli kertoo.

Puheet teollisuuden siirtymisestä Euroopasta Kiinaan eivät ole Puolivälin mukaan niin suuri uhka kuin on ajateltu.

– Kun Kiinasta on ostettu jousia, ne eivät ole olleet laadullisesti niin hyviä. Se on sama metalli- ja teknologiateollisuudessa muutenkin. Kiinan laatu on kerran hyvää, mutta toisella kerralla se voi olla ihan huonoa. Se vaihtelee niin paljon. Meillä on Euroopassa laatusysteemit ja tuotantomme on tasalaatuista.

Teemu Puoliväli kertoo, että suomalainen törmää Meconetin tekemiin tuotteisiin yli sata kertaa päivässä. Eniten jousia menee lääketeollisuuteen. Kaikissa astmapiipuissa on Meconetin tekemät jouset. Yritys on toimittanut niitä 80-luvun puolivälistä asti. Myös jokaisessa Abloy-lukossa ja Valtran traktoreissa on Meconetin jousia. Sähkötuoteteollisuudesta Puoliväli mainitsee ABB:n.

Pihtiputaalla tehdään kierre-, veto-, vääntö- ja lankamuotojousia pyöreästä langasta, jonka paksuus vaihtelee 0,1-15 millimetrin välillä. Tuotantoa pyöritetään kahdessa vuorossa. Koneet on mahdollisimman pitkälle automatisoitu ja ne käyvät vuorokauden ympäri.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>