Uutiset Juha Kivinen

Terveyskeskuksen toimintoja voidaan joutua siirtämään muualle

Kinnulan kunnan sisäilmatyöryhmän tilaamat kuntotutkimukset kunnan julkisista rakennuksista ovat vieneet kunnan totisen paikan eteen. Työntekijät ovat kärsineet sisäilmaoireista ja etenkin terveyskeskuksen kohtalo aiheuttaa paljon päänvaivaa.

Työryhmän sisäilma-asiantuntija Veli-Matti Hokkanen kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa terveyskeskuksen ja kunnan väelle, että muovimattopinnoitteiden vaihtamisella ja tiivistyskorjauksilla voisi luoda mahdollisuuksia terveyskeskuksen toiminnan jatkumiselle, mutta ne eivät ole lopullisia ratkaisuja.

– Havainnot väliseinistä ja ulkoseinistä vaativat runkoon meneviä korjauksia, eli alaohjauspuut nostetaan lattiapinnan tason yläpuolelle. Ne ovat raskaita korjauksia, Hokkanen huomautti.

Vuonna 1982 valmistuneessa ja vuonna 2007 laajennetussa terveyskeskuksessa on valesokkelirakennelma, joka ei ole nykytiedon mukaan toimiva. Hokkanen piti selvänä, että siitä on päästävä eroon.

Veli-Matti Hokkanen arvioi, että jos korjaustyöt tehdään siten, ettei terveyskeskukseen tarvitse tehdä seuraavaan viiteenkymmeneen vuoteen peruskorjausta, korjausraha nousee erittäin merkittäväksi. Hän ei lähtenyt kuitenkaan arvioimaan tarkempia summia.

– Sen jälkeen suurin osa oireista häviäisi, mutta jos on äärimmäisen pitkään altistunut ihminen, on aina olemassa riski siitä, että oireet palaavat. Terveydenhoitoalan ammattilaisina tiedätte, että oireilun taso on niin henkilökohtaista, Hokkanen kertoi henkilöstölle.

– Jos vain kymmenen prosenttia oireilee, silloin korjaus on onnistunut, mutta sataprosenttista oireilun katoamista emme voi taata millään toimenpiteellä, ei edes uudisrakennuksella, Veli-Matti Hokkanen sanoi.

Vaikka tiedotustilaisuuden anti veti ilmeet vakaviksi, kuntotutkimusta kehuttiin kattavaksi ja hyväksi. Nyt ainakin tiedetään varmasti, mitä terveyskeskuksessa pitäisi tehdä.

Seuraavana on edessä korjauksen suunnitteluvaihe. Vaihtoehtojen kustannukset selvitetään lähikuukausien aikana. Sitäkin joudutaan miettimään, olisiko terveyskeskuksen rakennus hylättävä kokonaan. Kunnanjohtaja Erkki Nikkilä halusi, että ratkaisut tehdään harkitusti ja kunnolla heti kerralla.

– Jos puhutaan kymppitonneista, tällainen talo kannattaa korjata, mutta jos puhutaan sadoista tuhansista, silloin ruvetaan miettimään, löytyykö muita tiloja, Nikkilä arvioi.

Pitäisi myös ratkaista, minne terveyskeskuksen toimintoja siirretään töiden alta.

– Meillä on vähän onneakin siinä, että kunnalla on tällä hetkellä neliöitä enemmän kuin tarvitaan. Kinnuskeskuksessa on tilaa ja myös entiset osuuspankin tilat ovat kunnan omistuksessa. Mutta en voi antaa vielä vastausta, kuka siirtyy, minne siirtyy ja paljonko on hinta, Nikkilä sanoi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>