Uutiset (muokattu 11.3.2020) Heikki Jämsén

Talviriehassa oli enemmän väkeä kuin Holmenkollenilla

Jenna Mäkinen vietti aurinkoisen päivän talviriehassa ja kokeili samalla jäälkolkkaa lähes ammattilaisen ottein. Heittoa seuraa lajin moninkertainen Suomen mestari Jussi Sinnemäki.

Aurinko helli kirkkaudellaan lauantaista Parasta Putaalta -talviriehaa, joka toimi samalla loppusyksyllä 60 vuotta täyttävän Kotiseudun Sanomien juhlavuoden avauksena. Toinenkin pian juhliva toimija oli mukana riehassa. Tuiskun Keihäskarnevaalit järjestetään viidennenkymmenennen kerran.

Talvirieha keräsi päivän mittaan satoja kävijöitä. Rieha alkoi hyvissä ajoin Pudiksen kiekkoturnauksella, jossa Pihtiputaan, Kinnulan ja Viitasaaren nuoria oli yhdistelty viiteen joukkueeseen. Tapahtuman juhlavuutta lisäsi se, että pelaamaan päästiin jääkiekkoliiton lahjoittamilla KalPan, TPS:n, Jukurien, Ilveksen ja Ässien SM-liigan paidoissa.

Miko Pennasen (11) ilme oli yhtä hymyä turnauksen avausottelun jälkeen. Miko teki Ässien Korhosen paidassa kolme maalia.

Turnausta seurasi silmä kovana 91-vuotias Reino Kivelä. Hänen nuoruudessaan ei ehditty luistelemaan.

– Olin jo tukkimetässä tuon ikäisenä, Reino sanoi ja osoitti poikia.

Sahanterästä tehtyjä luistimia Reino näki, mutta ei päässyt koskaan niitä kokeilemaan.

– Minulle oli aina tärkeää päästä mehtään. Kyllä maailma on muuttunut monella lailla. Elämä oli ennen niin köyhää, että sitä eivät tämän päivän nuoret voi kuvitella. Mukava, että Suomi on kehittynyt hirveästi, ja Pihtiputaallakin me huomataan, miten rikasta elämä on, Reino iloitsee.

Jussi Sinnemäen, Pertti Kuvajan ja Hannu Fabritiuksen esittelemän jääkolkan ensimmäistä Pihtiputaan mestaruutta tavoitteli 25 kolkkaajaa. Pirjo Järvelin oli 34 pisteellä mestari, Janne Marttinen 28 pisteellä kakkonen ja Juhani Kinnunen 22 pisteellä kolmas.

– Jo tällä näytöllä voi sanoa, että Pihtiputaalla on selvästi potentiaalia jääkolkkaan, lajissa useita Suomen mestaruuksia voittanut Jussi Sinnemäki sanoi.

Lajilla on Suomessa noin sata harrastajaa. Talviriehaan miehensä Konsta Mäkisen ja lastensa Eemelin ja Amandan kanssa tullut Jenna Mäkinen kokeili itselleen uutta lajia.

– Vähän vaikeaa se oli. Harjoitella pitäisi.

Paikalla esittäytyivät myös Witaksen Matkalla kalaan -hanke. Sen pisteellä saalis oli varma. Toivo Kinnunen nosti ongella itselleen tikkarin ja kynän.

Kolimalla ja Alvajärvellä  ammatikseen kalastava Jani Suvanto näytti, miten kalaa käsitellään ja antoi samalla ohjeita valmistukseen. Pöydän eteen muodostui pian jono, joka osti Janin koko mukana olleen saaliin parempiin suihin.

Kotimaisella kalalla on yleisemminkin ottajia.

– Sitä ei tarvitse markkinoida. Kaikki mitä saadaan menee S-ryhmälle.

Putaanportin rannassa kävivät avannossa Ulla Kahilainen, Kikka Laitinen ja Marja-Leena Sutinen. He nauttivat saunasta, kylmästä vedestä ja kevätsäästä.

– Kumpulan sauna on vähän liian pieni, joten Suvannonlahden sauna ja uintipaikka pitäisi saada taas käyttöön ilman että Kumpulasta luovutaan, naiset sanovat. 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>