Uutiset Juha Kivinen

Ilon päivä koitti – kuntoportaat käyttöön

Kuntoilijat voivat levähtää portaiden puoliväliin rakennetulla tasanteella. Kuntoportaisiin kävi tutustumassa myös Kinnulan kunnan vapaa-aikaohjaaja Harri Kinnunen (oik.). Kinnulan kunta rakennutti kuntoportaat samaan aikaan Pihtiputaan kanssa, ja ne valmistuivat sattumalta yhtä aikaa vielä naapurikuntaan Reisjärvellekin. Kinnulassa pantiin napsun verran paremmaksi – siellä portaisiin tehtiin 104 askelmaa eli neljä enemmän kuin Pihtiputaalla.

Pihtiputaan kunta järjesti perjantaina rakennuttamiensa kuntoportaiden avajaiset Parasta Putaalta -kauppapäivien yhteydessä. Portaissa on tasan sata askelmaa eikä 120, kuten ensin oli suunniteltu. Sata rappua oli helpompi sovittaa louhikkoiseen Ritovuoren rinteeseen.

Avajaisiin osallistuneet eivät olleet kuitenkaan ensimmäisiä kuntoportaille nousseita ihmisiä. Kunta luovutti portaat virallisesti käyttöön pari viikkoa aiemmin, ja sitäkin ennen moni oli käynyt innoissaan testaamassa niitä jo elokuun puolella kesken rakennustöiden. Kuntoportaita oli siis kovasti odotettu.

Yksi innokkaimmista on ollut ahkerana kuntoilijana tunnettu Paavo Turpeinen. Hän seurasi portaiden valmistumista säännöllisesti aivan alusta saakka.

– Pitihän se aina perjantai-iltana käydä tarkistamassa, onko siellä mitään tehty, Paavo naurahti.

Paavo Turpeinen oli kiivennyt pari kertaa ylös viime vuonna valmistuneet Savivuoren kuntoportaat Viitasaarella. Sinne tehtiin peräti 350 askelmaa, mutta muuten Paavo piti molemmissa portaissa kulkemista yhtä mielekkäänä.

Viitasaarelainen  liikunnanohjaaja Anssi Partanen esitteli kuntoportaita avajaisväelle. Portaissa on kokonaisnousua 12,6 metriä. ja kaltevuutta 30 prosenttia. Partanen kehui niiden rakennetta oikein loistavaksi treenaamiseen.

– Tässä saa nopeasti tehtyä kovan ja tehokkaan treenin. Portaat voivat olla myös välietappina kävelylenkillä. Ensin olisikin hyvä kävellä lämmittelynä 10-15 minuuttia, Anssi Partanen huomautti.

Portaat voi käydä kävelemässä aluksi vaikka kerran tai kahdesti ja ottaa harjoitus uusiksi samalla viikolla.

– Vauhti on hyvä pitää maltillisena ja totuttaa itseään pikkuhiljaa, ettei kuormitu liikaa. Kuntoportaat rasittavat hengitys- ja verenkiertoelimistöä hyvinkin paljon. Ainakin ensimmäisen kerran voi huilata puolessavälissä, jos siltä tuntuu, Partanen neuvoi.

Porrastreeni vaikuttaa tietenkin jalkoihin.

– Pohkeet voivat olla huomenna kipeät, varsinkin jos menette portaita kolme kertaa tai enemmän. Mutta kun pohkeet on laittanut kerran jumiin, sen jälkeen ne ovat siihen tottuneet, jos alatte käydä portaissa säännöllisesti kerran tai kahdesti viikossa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>