Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Pojat ovat poikia, mutta heillä on yleensä vanhemmat

Aiemmin syksyllä heräsi epäily, että vauvaikäistä lasta ammuttiin kuula-aseella leikkikentällä. Lasta jouduttiin käyttämään keskussairaalassa. Onneksi turvotusta pahempia vammoja ei tullut.

Poliisi selvitti asiaa aikansa, mutta kun lisätietoa ei saatu, tutkinta lopetettiin. Epäselväksi jäi, oliko lasta ammuttu vai oliko hän loukannut itsensä muuten. Epäily ampumisesta syntyi vanhempien kuulohavainnon perusteella.

Perjantai-iltana sattuneen tapauksen vuoksi tulee mieleen, että aiemmassa ampumistapauksessa on sittenkin perää. 

Kolme 14-vuotiasta poikaa heilui kuula-aseen kanssa koulun alueella ja uhkaili sillä skeittiparkin lähellä pienempiä lapsia. Yksi isommista pojista ampui aseella, mutta ei onneksi osunut. Toivottavasti ei ollut tarkoituskaan osua.

Poliisi hälytettiin paikalle ja partio tavoitti pojat. Ase oli ehditty piilottaa, mutta poliisin auktoriteetti riitti ja pojat luovuttivat aseen poliisille, samoin siihen kuuluvan lippaan.

Rikosoikeudellisessa vastuuseen pojat eivät ikänsä vuoksi joudu, mutta seurauksitta he eivät selviä. Poliisi tutkii tekoa pahoinpitelyn yrityksenä.

Kesälomasta on jo aikaa. Yksi loman aloitukseen liittynyt muisto syntyi, kun söimme Mikko Sääksjärven valmistamia herkullisia hampurilaisia Koto Hotellin aurinkoisella terassilla ja seurasimme Asematien liikennettä.

Nelostielle päin paineli viisi mopoa selvästi yli 45 kilometrin nopeudella. Kolmessa mopossa ei ollut kilpiä.

Seuraukset ovat aika karut, jos liikenneonnettomuuteen joutuu vakuuttamattomalla autolla, moottoripyörällä, traktorilla, mönkijällä, moottorikelkalla tai mopolla.

Vuosittain kiinni jää 45 00 vakuuttamatonta ajoneuvoa. 

Kärähtäminen tietää sakkoja ja jopa nelinkertaista vakuutusmaksua. Jos vakuuttamattomalla pelillä joutuu onnettomuuteen, kuljettajan omia vahinkoja tai vammoja ei korvaa kukaan. Syyttömän osapuolen vahingot sentään korvataan tällöinkin. Maksajana on Liikennevakuutuskeskus.

Nykyinen asenneilmasto ei enää sulata lausahdusta, jonka mukaan pojat ovat poikia, eikä vielä yleisempää sanontaa sattuuhan sitä.

Pojillakin on vanhemmat tai joku vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on ohjata kasvavaa nuorta käyttäytymään niin, ettei hän aiheuta vahinkoa itselleen tai muille.

Vanhempien on neuvottava ja valvottava, missä ja miten aseita tai liikennevälineitä käytetään.   

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>