Uutiset Juha Kivinen

Kinnula nosti taas tuloveroa kahden vuoden jälkeen

Kinnulan kunnanvaltuuston kokouksia jatkettiin yhä etäkokouksina Teams-yhteyden kautta koronaviruksen takia. Valtuustosalissa olivat paikalla vain kunnanjohtaja Erkki Nikkilä (vas.), valtuuston puheenjohtaja Manu Toikkanen, kunnanvaltuutettu Tapio Pekkarinen sekä kunnansihteeri Marja Lehtonen.

Kinnulan kunta joutui nostamaan jälleen tuloveroprosenttiaan. Kunnanvaltuusto hyväksyi torstaina veroprosentin nostamisen tasan 21:stä 21,5:een. Kinnula oli nostanut edellisen kerran tuloveroprosenttia vain kaksi vuotta sitten, silloin 20,5:stä 21:een.

Valtuusto korotti myös yleistä kiinteistöveroprosenttia 1,10:stä 1,20:een, muiden kuin vakituisten asuinrakennusten veroprosenttia 1,20:stä 1,30:een, rakentamattomien asemakaavatonttien veroprosenttia 2,75:stä tasan kolmeen ja tuulivoimalan veroprosenttia tasan kahdesta 2,50:een.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Toikkanen (kesk.) kertoi tuloveroprosentin nostamisen tuovan kunnan kassaan 80 000 euron lisäkertymän.

Kunnanjohtaja Erkki Nikkilä kertoi, että kunnan ensi vuoden talousarviota laadittaessa joudutaan vielä kääntämään kaikkia kiviä. Menoja pitäisi saada vähennettyä 550 000 eurolla, jos aiotaan päästä valtuuston linjaamaan nollatulokseen. Nikkilä varoitti, että siihen ei ehkä päästä, jos nykyinen palvelutaso halutaan säilyttää.

Markku Toikkanen myönsi, ettei korotus ole ilouutinen kuntalaisille, mutta hän huomautti, että yhteiskunta nostaa koko ajan tuloverovähennyksiä. Tuloveroa lähdetään keräämään vasta, kun tulot ovat yli 12 000 euroa, ja niinpä Kinnulalla on aika pieni pohja, millä tuloveroa kerätään.

Kiinteistöveroprosenteista Markku Toikkanen totesi, että ne perustuvat yleisten alueiden kunnostuksiin ja huoltokuluihin, jotka ovat koko ajan kasvamaan päin. Toikkanen arvioi Kinnulan kiinteistöveroprosenttien asettuvan aika lailla puoleen väliin koko maan vertailussa.

– Verotus on vaikea taiteenlaji, että se saataisiin kohtelemaan kaikkia tasapuolisesti. Arvonlisävero kohdistuu kaikkiin yhtä suurena, eli pienituloiset maksavat sitä suhteessa kaikkein eniten ja suurituloiset vähiten omista varoistaan.

– Tuloveroa on hyvinvointiyhteiskunnan menojen kattamiseen jostakin kerättävä. Jos sitä ei pysty ottamaan köyhältä, sitten rikkaalta, vaikka niitä ei Kinnulassa olekaan. Ei tätä pysty ikinä Kinnulassa muuttamaan erilaiseksi kuin yleensä Suomen valtakunnassa, Toikkanen tuumasi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>