Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Paikallisen tiedon tarve korostuu muutoksen keskellä

Pihtiputaan entinen kunnanjohtaja Heikki Aurasmaa toimi aikoinaan Savon Median toimitusjohtajana. Aurasmaa vastasi vanhan seurakuntatalon pihalla uteluihin uudesta työstään ja tunnelmistaan: – ukava paikka. Rahaa tulee ovista ja ikkunoista.

Lehtien toimituksissa eletään toisenlaisissa mietteissä. Kustannuksia joudutaan karsimaan, väkeä vähentämään, sivumääriä supistamaan ja yhteistyötä lisäämään. Uutismedian keskittyminen jatkuu. Jopa lehtien lopettamisia on nähty. Lähimpänä meitä Haapajärvellä yli 60 vuotta ilmestynyt Maaselkä.

Viime maaliskuussa salaman tavoin iskenyt koronaepidemia toi sekavaan tilanteeseen oman lisänsä. Tapahtumat ja niistä kertovat ilmoitukset loppuivat kuin seinään, ihmiset siirtyivät etätöihin ja linnoittautuivat koteihinsa. Jonkinlaista valoa tuovat tiedot rokotteiden valmistumisesta. Ensimmäisiä koronarokotteita odotetaan markkinoille heti vuodenvaihteen jälkeen.

Myllerrysten keskellä tarvitaan luotettavaa tiedonvälitystä. Sitä tarjoavat somea paremmin päivä- ja paikallislehdet sekä verovaroin kustannettava Yle. 

Paikallisen tiedon tarve korostuu muutosvauhdin nopeutuessa. Paikallislehdet ovat maineikas osa tiedonvälityksen historiaa ja pysyvä osa sen tulevaisuutta. Vanha sanonta pätee edelleen: ”Jos aurinko nousee, niin Kotsari ilmestyy.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>