Arjen ilmiöt -vesitutkimukseen osallistuneet kahdeksasluokkalaiset ripustivat työnsä tulokset näytteille.
Putaanvirran koulun kahdeksasluokkalaisten Arjen ilmiöt -yhdistelmätutkimus biologian ja kemian tunneilla tuotti yllättävän hyviä tuloksia. Pihtiputaan vedet ovat paremmassa kunnossa kuin pelättiin.
Yhdeksäntoista oppilasta hakivat kukin oman vesinäytteensä eri puolilta Pihtipudasta tutkimuksia varten. Yhdet näytteet otettiin myös Kinnulan ja Pyhäjärven puolelta.
Oppilailla on teetetty aiemminkin vesitutkimuksia, mutta otanta ei ollut silloin näin laaja. Uusina asioina tutkintaan lisättiin mikromuovi, nitraattipitoisuus ja veden kovuus.
Opettaja Virpi Ylälehto yllättyi eniten siitä, että muun muassa Itämeressä suurena huolena ollutta mikromuovia löytyi vain yhdestä näytteestä. Elämäjärvessä oli liuskamaisia muoveja.
– letuksena oli, että kaikenlaisia palleroita olisi löydetty. Hiekasta kerättiin muovinpalan näköisiä juttuja ja katsottiin niitä mikroskoopilla. Meidän mikroskoopeissamme on toki tiettyjä rajoituksia. Niillä ei päästä samaan tarkkuuteen, millä muikuista on löydetty mikromuovia Kallavedestä.
Sekin oli myönteistä, ettei sinilevää ollut yhdessäkään näytteessä. Toki näytteet otettiin syyskuun loppupuolella, mutta joskus aiemmin on saatu sinilevänäytteitä siihenkin aikaan.
Diagrammeista selvisi, että eläinplanktoneja oli todella vähän. Myös veden vaahtoavuutta tutkittiin sekä silmämääräisesti sitä, minkä väristä ja hajuista vesi on. Eemeli Kumpulaisen ottama näyte Liitonjoesta oli ainoa, jossa nitraattipitoisuus oli koholla ja vesi tummanruskeaa. Peltojen ravinteet ovat kuormittaneet siellä vettä.