Päästä vedettyä Juha Kivinen

Joulu tulee kuitenkin

Huomenna on joulu. Luojan kiitos! Jonkilaista juhlaa ja ilon aihetta tähän hyvin omituiseen vuoteen tarvitaankin.

Tosin jouluakin on ajettu viikkokaupalla alas koronavaroituksilla, eikä joulutunnelmaan ole päästy kuten ennen. Jospa huomenna korona voitaisiin kuitenkin unohtaa edes hetkeksi ja kinkkuakin uskallettaisiin maistella ilman maskia, glögistä puhumattakaan.

Eivät varoittelut ja rajoitukset turhia ole. Ihmisiä yhteen kokoavat joulu ja uusivuosikin osuvat kiusalliseen saumaan, kun korona pääsi taas juuri pimeimpään aikaan yltymään kevään tasolle. Järkeä on käytettävä.

Pitää kuitenkin myös muistaa, että suomalaiset ovat selvinneet koronasta erittäin hyvin koko maailman mittakaavassa. Sairastuneiden ja kuolleiden määrä on jäänyt pieneksi. Ei tarvitse vilkaista kuin lahden taakse Ruotsiin, jossa kuolleita on yli 7 800, kun taas Suomessa luku on ”vain” noin viisisataa.

Kiitosta on annettava kansalaisille ja hyvälle hallinnolle, mutta sitäkään ei voi unohtaa, että harvaanasuttu maa varjelee meitä virukselta.

Taisin kirjoittaa jo koronan tullessa Suomeen maaliskuussa jotain sellaista, että eipä uskoisi, että häikäisevän kaunista talvipäivää katsellessa tuolla ulkona vaanii tappava virus.

Ja eihän se silloin vielä näillä seuduilla vaaninutkaan, vaikka sitä ei kukaan voinut tietää. Korona jäi lähinnä suurempien kaupunkien riesaksi ja maaseudulle osui vain joitakin ryppäitä ties minkä sattuman kautta. Koronavirus kun näyttää pelaavan hämmentävää arpapeliä tarttuvaisuutensa kanssa.

Huhuja oli toki ilmassa jo heti keväällä Puttaallakin. Korona-aikaa oli kestänyt kuukauden verran, kun minulta tultiin kyselemään, olenko kuullut, että täällä olisi neljä koronatartuntaa.

No enpä ollut kuullut eikä tartuntoja sitten ollutkaan, mutta siinä sen taas näki, miten huhuja luodaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoissa ilmaistaan paikkakuntien koronatartunnat vasta, kun ne nousevat viiteen. Miten sattuikin, että juuri neljä puttaalaista oli muka sairastunut, kun sitä ei voinut sitten todistaa?

Pihtiputaalla ei ole vieläkään kerrottu neljästä koronatartunnasta. Kolme on, mutta nekin ovat onneksi ilmaantuneet eri paikoissa eri aikaan eikä yksikään ole johtanut uusiin tartuntoihin. Kaksi on lisäksi peräisin alttiista kouluympäristöstä ja yksi kunnantalolta.

Thl:n tilastojen kautta noistakaan ei edes tiedettäisi, mutta ne ovat tulleet ilmi, koska niistä on ilmoitettu joukkoaltistumisen takia. Kinnulassakin on jääty siihen yhteen tapaukseen syyskuun alussa.

Kyllä tämä tästä, kun ollaan ihmisiksi ja otetaan kiltisti piikki keväällä. Hyvää ja levollista joulua!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>