Uutiset Juha Kivinen

Yrittäjien hyvinvointihanke osui naulan kantaan juuri korona-aikana

Dex Viihde Oy:n talouspäällikkö Kirsi Myllynen (vas.) lähti mukaan Elina Mäkisen vetämään HYVY-hankkeeseen.

Elina Mäkinen on vetänyt hankkeita jos toisiakin, ja hän tietää hyvin, kuinka huono maine sanoilla hanke ja projekti on monen korvissa. Hän sanoo suoraan, ettei hankkeen vetäminen ole välttämättä palkitsevaa, mutta nyt se on ollut sitä.

Kyse on HYVY:stä eli Hyvinvoiva yrittäjä – hyvinvoiva yritys -hankkeesta, jonka tavoitteena on tukea yksinyrittäjien ja mikroyrittäjien hyvinvointia.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kaksivuotinen hanke päättyy maaliskuun lopussa. Alueena on Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan kahdeksan kuntaa ja hallinnoijana Kehittämisyhtiö Witas Oy.

– Tiedän mitä hankkeista sanotaan, ja osaan olla itsekin kriittinen hanketyölle. Hankesuunnitelmat voivat olla aivan mahdottomia. Jo alkutekijöissä tietää, että ei tule onnistumaan. Mutta tämä on hanke, josta yrittäjä oikeasti hyötyy. Tässä on käytännön tekemistä ja tulosten näkemistä saman tien, Elina Mäkinen arvioi.

Yli sata yritystä on osallistunut hankkeen valmennuksiin ja tapahtumiin. Pihtiputaalta ja Kinnulasta on ollut mukana viitisentoista yrittäjää.

Oli melkoinen sattuma, että HYVY-hanke osui korona-aikaan, koska nyt se on ollut vielä enemmän tarpeen.

– Harmillista, että hanke loppuu nyt. On tullut uusi normaali ja pitäisi löytää uusia keinoja toimia. Toiset ovat olleet jäissä tekemisensä kanssa, kun taas joihinkin korona on vaikuttanut niin, että he ovat saaneet paukuttaa ihan hirveästi töitä. Monia painaa valtava huoli toimeentulosta, eikä tätä ole voinut ottaa palauttavanakaan aikana. Turnausväsymys painaa.

Elina Mäkinen ilahtui siitä, kuinka rohkeasti yrittäjät ovat lähteneet hyvinvointiaiheen äärelle.

– Yrittäjä on omanlaisella mielenlaadulla varustettu ihminen. Yksinyrittäjä tai mikroyrittäjä on itse se yritys. Yrittäjä on kovilla. Sitä vain venyy ja venyy, koska talous on turvattava. Silloin nipistetään omasta ruokatunnista ja venytetään päivää. Paperihommat tulevat vielä päälle.

– Raja työn ja vapaa-ajan välillä on tosi häilyvä tai sitä ei ole. Eihän sitä edes huomaa siinä kiireessä, vaan se tuntuu normaalilta. Siirtyminen vähän uudenlaiseen normaaliin tapahtuu tosi pienin askelin.

Elina Mäkisen saamia parhaita palautteita oli, kun yrittäjä soitti jaksaneensa lähteä illalla ulos kävelemään.

– Suotta tavoitellaan kuuta taivaalta, kun ilo syntyy pienistä asioista.

Ylivoimaisesti isoimmaksi asiaksi hankkeen aikana nousi alkoholin käyttö, kun Firstbeat -mittaus on kertonut, miten yö on nukuttu.

– Ei puhuta välttämättä isoista määristä, mutta alkoholilla on välitön vaikutus yöunen laatuun. Palautumista ei tapahdu ja sykkeet ovat korkealla. Keho on yliviritystilassa ja se yrittää poistaa alkoholia yön aikana elimistöstä.

Jotkut miesyrittäjät ovat olleet ensin epäileväisiä valmennuksia kohtaan, mutta he ovat saattaneet soittaa valmennusten jälkeen, että tässä ollaan oltu pari viikkoa ihan kuivilla.

– Se tuntuu tosi hienolta. On yrittäjiä, jotka ovat ruvenneet oikeasti mittaamaan hyvinvointiaan. Se on jo valtava askel, että kiinnostus on herännyt, ja se alkaa ohjata tekemistä väistämättä uusille urille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>