Uutiset Juha Kivinen

Pihtipudas hakee koronatukea luontopolkujen kunnostukseen

Koliman Rantaraitti on hyvin suosittu virkistyskohde Pihtiputaan keskustassa.

Pihtiputaan kunta hakee Keski-Suomen Ely-keskukselta avustusta Rapeikon luontopolun, Eijanpolun ja Koliman Rantaraitin kunnostushankkeeseen. Avustusta voi saada puolet hankkeen kustannuksista, jotka ovat 37 120 euroa. Kunnan oma osuus katettaisiin talousarviovaroista. Rahoituspäätös saataneen maaliskuussa.

Hankkeessa toteutetaan esiselvityshankkeissa havaitut kehittämistoimet Rapeikon luontopolulla sekä kunnostetaan Rantaraitin ja Eijanpolun kokonaisuutta saatujen palautteiden ja maastokäynnin pohjalta.

Luontoreitit halutaan entistä paremmin kaikkien saavutettaviksi. Uutuutena olisivat Rapeikon luontopolun yhteysreitit Pihtiputaan keskustaan sekä Rupon teollisuusalueen ja Matkailukeskus Niemenharjun suuntaan.

Keskustaan vievän reitin on suunniteltu kulkevan nykyistä metsäpolkulinjaa pitkin. Polku erkanee Louhurantaan vievältä tieltä.

Yhteyspolku Rupon suuntaan olisi täysin uusi laajennus. Polku pitäisi pohjata ja rakentaa maastoon. Myös moottorikelkkareitit tulisi huomioida suunnittelussa. Oletuksena on, että polkulinja vaatii pitkoksia ja siltoja ojien sekä märempien paikkojen ylitykseen.

Hankesuunnitelmassa todetaan, että Rapeikon saavutettavuuden lisäämiseksi olisi reitistä saatava entistä esteettömämpi. Opastusta Nelostien suunnasta voisi parantaa ennakko-opastein.

Rapeikolle johtava tie on sorastettu, mutta tie on kapea ja kaipaisi 2-3 ohitusaluetta. Tien päättyessä alueella ei ole selvää pysäköintialuetta, johon voisi pysäköidä.

Rapeikon laavu on rakenteiltaan pääosin kunnossa, mutta nuotiopaikka istuimineen tulee uusia esteettömäksi ja pöytä-ryhmä kaipaa uusimista.

Polkulinja on pääosin tasainen murskepinta, joka on kuljettavissa apuvälinein. Nousuja on kuitenkin paljon. Osa polkulinjasta ei ole kuljettavissa apuvälinein etenkään märkään aikaan, joten lisää soraa kaivattaisiin.

Rapeikon polulta erkanee useita metsäpolkuja, joten risteyksiin tulee saada selvät opasteviitat. Yhteyspolut taajaman ja Ritovuoren ulkoilualueen suuntaan ovat melko helppokulkuisia. Polkulinjat tulisi kartoittaa, luvittaa asianmukaisesti ja merkitä maastoon kevyesti sekä opasteviitoin.

Pihtiputaan keskustassa sijaitsevien Koliman Rantaraitin ja Eijanpolun käyttöaste on korkea. Kunnossapidossa on keskitytty korjauksiin. Reittien rakenteille on alkanut kertyä korjausvelkaa ja suosion noustessa myös palvelutasolta ja laadulta vaaditaan yhä enemmän.

Lähestymisopastus puuttuu alueelta kokonaan, ja etenkin Eijanpolku on piilossa terveysaseman takapihalla. Opasteet on pääosin uusittu, mutta reittimerkit ja puiset viitat kaipaavat uusimista. Penkkejä pitäisi lisätä raitin varrelle.

Mietinnässä on ollut, saisiko Eijanpolkua palvelemaan paremmin terveysasemaa ja hoivaosastoa, mikäli sorastus toteutetaan ja yhteys Riippusillantielle parannetaan. Eijanpolku ei ole esteetön. Se on paikoin märkä ja kaipaa sorastusta.

Eijanpolun ja Rantaraitin risteyskohta on avoin ja hieman epäselvä, joten opasteita tulisiparantaa. Reittiä voisi korostaa siten, että se erottuisi selvemmin maastosta sorastamalla ja viheralueita selkiyttämällä.

Putaanvirrassa on pieni saari, jonka kytkeminen Eijanpolkuun olisi luontevaa. Saaren voisi yhdistää polkuun sillalla ja saareen voisi toteuttaa Heinäjoen museosillan katselua palvelevan tasanteen.

Hankesuunnitelmassa ehdotetaan, että saaren käytöstä tulisi tehdä käyttöoikeussopimus jakokunnan kanssa. Saari ja Eijanpolun rantakaista tulisi raivata pajukosta ja rannat kaipaisivat osittain myös niittoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>