Päästä vedettyä (muokattu 16.2.2021) Krista Herranen

Lihavat paratiisilomalle

Olen ollut kipeänä ja stressi on puristanut rintaa ja laittanut aivot ylikierroksille. Halusin vähän nollailla pääkoppaani ja aloin katsomaan Ruotsin Paratiisihotellia.

En ole vuosikausiin katsonut juurikaan tosi-tv:tä ja astuin kuin uuteen maailmaan, kun ryhdyin kahlaamaan läpi sarjan yhdeksännettä kautta.

Sarjassa parikymppiset ruotsalaissinkut matkaavat Meksikoon hulppeiden maisemien ympäröimään hotelliin, jossa sattuu ja tapahtuu jos jonkinlaista. Miehet ovat lihaksikkaita ja naiset laihoja. Viina virtaa, ja romansseja syttyy ja sammuu.

Juhlien ja draamojen taustalla kulkee peli, jossa joka viikon päätteeksi yksi asukas joutuu poistumaan hotellista. Joka viikko hotelliin tulee uusi kilpailija ja välillä vanhat tutut palaavat ja siitäkös riemu repeää, jos poissaolon aikana mielitietty onkin jo ehtinyt iskeä silmänsä uuteen.

Kaikesta kohelluksesta huolimatta eniten minua on sarjassa häirinnyt maailmankuva, jossa ulkonäkö on arvoista korkein. Kauneus ei tällä kertaa ole katsojan silmässä, vaan se on määritelty tarkkaan. Naisilla olennaisin tekijä on paino ja miehillä muskelien määrä.

Sitä voisi ajatella, että valittakoon tosi-tv-sarjoihin muodoiltansa millaisia kisaajia tahansa, koska sehän on vain aivotonta viihdettä. Media kuitenkin ilmentää yhteiskunnan arvoja ja omalla toiminnallaan vakiinnuttaa niitä entisestään.

Laihuus on kaunista ja tervettä. Ylipainoinen on laiska, tyhmä, saamaton ja kykenemätön huolehtimaan itsestään ja oikeastaan mistään muustakaan.

Ulkonäöstä puhumista voi pitää pinnallisena, mutta koska kulttuurimme on niin kamalan ulkonäkökeskeinen, pitää tästäkin paasata.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että laihat ja kauniit löytävät helpommin töitä ja saavat suurempaa palkkaa. Kuvapalvelu Instagramissa lihavien naisten kuvia poistetaan herkemmin kuin laihojen, ja lihavat kokevat syrjintää ja vähättelyä terveydenhuollossa.

  Lihavia syytetään kansantalouden tuhoamisesta, ylipainon ylistämisestä ja olenpa nähnyt myös kommentin, jossa kerrottiin ilmaston tilanteen pahenevan lihavien takia, koska he mättävät naamaansa niin paljon ruokaa.

Paratiisihotellia katsoessani olen leikitellyt ajatuksella, että mitä jos jollakin kaudella kisaan otettaisiin mukaan vain yli satakiloisia. Millainen sarja olisi? Katsoisiko sitä kukaan? Millaisen vastaanoton se saisi?

Ajatusleikki tiivistää mielestäni aika hyvin sen, miten lihavuuteen suhtaudutaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>