Uutiset (muokattu 10.3.2021) Heli Hjelmeroos-Haapasalo

Pyöräkoneeseen liitettävä lumiaura on patentin arvoinen keksintö

Pyöräkoneen tukkikouraan kätevästi liitettävän lumiauran keksijä Arto Stranius tekee töitä FM Timberin kunnossapitopäällikkönä.
– Työvälineen ideointi ja kehittelytyö lähti pyöräkoneen kuljettajien vihjailuista, Stranius naurahtaa.
– He tavallaan haastoivat minut suunnittelutyöhön. Vihjailivat, että ettetkö nyt muka keksi mitään ratkaisua tähän aura-asiaan.

Työnantaja tuki ja kannusti Arto Straniusta auran suunnittelun ja toteutuksen ajan.

Ja siitähän se ajatus sitten lähti.  Tukkikentällä toimiva pyöräkone muuttuu nyt lumityökoneeksi 1400 kiloa painavan auralevyn avulla.
– Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä auran toimivuuteen. Myös työnantaja on tyytyväinen tulokseen.
– Pyöräkoneen kuljettajat kiittelevät eritoten mekaanisesti toimivaa kääntö- ja kytkentäratkaisua, tyytyväinen Stranius kertoo. Juuri tämä mekaanisesti toimiva kytkentäratkaisu on patentoitu.  

Uudenlainen auran kiinnitysmekanismi helpottaa ja sujuvoittaa kuljettajan työtä. Lumenpoistoon ryhtyessä ei tarvitse erikseen nousta hytistä ulos kytkemään auraa paikoilleen. Työvälineen vaihto ja kytkentä tapahtuu pujottamalla tukkikouran piikit aurassa oleviin tuppeihin. Auran lukitus tapahtuu tukkikouran läpällä. Näppärästi kiinnittyvä aura helpottaa pyöräkoneen työtä sahan tukkilajittelukentällä ja sahan syötössä. Työn edetessä kuljettaja voi liikuttaa auran asentoa vaivattomasti löysäämällä läppää ja heijaamalla aura uuteen asentoon.

Auroja on tehty kaksi kappaletta. Toinen niistä on ollut FM Timberillä kovassa käytössä tämän talven haasteellisissa lumiolosuhteissa. Aura on nyt kuitenkin, Straniuksen mukaan, menneen talven lumia ja uudet suunnitelmat ovat oven takana. Uudet ajatukset suuntautuvat sahatavaran kastelualtaaseen liittyviin uusiin ratkaisuihin. Arto Stranius kertoo työnkuvaansa kuuluvan muun muassa vuosihuoltojen suunnittelu  kunnossapitoporukoiden kanssa. Tehtäviin kuuluu lisäksi investointeihin liittyvien käytännön asioiden suunnittelu ja aikataulutus. Ongelmatilanteisiin haetaan ratkaisuja yhdessä ryhmän kanssa.
– Meillä on hyvä tiimi, hän kehaisee.
– Ratkaisemme asioita porukalla. Vastaväittelemme ja haastamme toisiamme. Ja useasti kavereilla on parempi ratkaisu kuin minulla, hän vaatimattomasti toteaa.

Ajankohtaisista asioista jutellessamme Stranius huomauttaa, että kaikesta koronakurjimuksesta huolimatta saha-alalla ja yleensäkin metsäteollisuudessa investoidaan ja uskotaan tulevaan.
– Niin myös meillä FM Timberillä.
– Ja kaikkein parasta on tietysti se, että kevät ja kesä on tulossa, Stranius haastattelun lopuksi iloisesti huomauttaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>