Uutiset Juha Kivinen

Eihän Sampo mitään kurssia tarvinnut

Sampo Paananen on taitava käsistään.

Kinnulassa oli vuosi sitten alkamassa kansalaisopiston kurssi puuveneen veistämisestä. Myllykylällä asuva Sampo Paananen innostui lähtemään mukaan, koska hänellä oli ollut jo pitemmän aikaa kiinnostusta veneisiin.

Koronavirus sotki nekin suunnitelmat, vaikka vielä syksyllä käytiin uutta palaveria siitä, kuinka monta halukasta löytyisi. Lopulta kurssille olisi ollut jopa ylitarjontaa.

– Kurssi ei kuitenkaan alkanut, joten ajattelin, että saan minä veneen tehtyä itsekin. Ja nähtävästi en olisi tarvinnut kurssia, kun se onnistui ilmankin. Olen säästänyt kurssimaksun, kun olen opiskellut itse. Enää ei tarvitse kurssille lähteä, vaikka se varmaan vielä järjestetäänkin, Sampo kertoo.

Sampo ei ollut aiemmin rakentanut soutuvenettä, mutta kylläkin umpipuusta veistetyn ruuhen.

– Tilasin kirjan, jossa kerrotaan veneen valmistuksesta vaihe vaiheelta. Ja onhan niitä videoitakin netissä. Satoja tunteja on mennyt tämän kanssa. Olen talven mittaan hiljalleen tehnyt aina kun joutaa.

Sampo Paanasen paatti on limisaumatekniikalla valmistettu savolaismallinen vene, eli se edustaa taattua kotimaista perinnerakentamista. Pituutta sillä on viisi ja puoli metriä, joten soutaja saa tehdä töitä ihan tosissaan.

– Savolaismalli valikoitui sattumalta, mutta onhan se muodoltaan kaunis. Olen sitä pikkuisen muokannut ja tehnyt perälautaan moottorin paikan. Siinä kuuluisi olla alun perin samanlainen kokkapuu kuin keulassakin.

Kokkapuu kivertyy jopa vähän takaviistoon. Sampo löysi luonnosta vänkyrän, jossa oli tarpeeksi kiveryyttä. Myös emäpuu pohjassa ja perässä on luonnonpuusta. Laitalaudat ovat tuppeensahattua mäntylautaa paikalliselta sahurilta Jussi Pekkariselta. Hän oli sahuuttanut enemmänkin lautaa, koska veneenveistokurssin piti alkaa. Seppä-Simo Kinnunen takoo veneeseen kunnolliset vanhan ajan hankaimet. Pikanttina yksityiskohtana Sampo teki tuhtoihin kolot juomapulloille ja -tölkeille.

Sampo kyllästää vielä veneen pellavaöljyllä ja vetää pintaan ohuen tervan itse polttamallaan tervalla oikein perinteiseen tapaan.

Veneen sijoituspaikkaa Sampo ei ole vielä päättänyt. Hän ajatteli käydä soutelemassa ainakin sorsametsällä ja miksei kalallakin.

– Ei sitä ikinä tiedä, tuleeko tehtyä lisää veneitä, mutta ei ole näitä ole tarkoitus ruveta ainakaan myyntiin värkkäämään.

Sampo tuumaa, että kädentaitoa hänelle tulee jo ihan ”sukurasitteenakin”.

– Pappani Pekka Paananen on ollut tällä paikalla puuseppänä vuosikymmeniä sitten. Hän teki kaikkea, mitä sodan jälkeen tarvittiin ruumisarkuista huonekaluihin ja keittiökalusteisiin.

Sampo on tehnyt myös metallituotteita omaan käyttöön, kuten kauhoja ja perälevyn traktorin perään. Hän työskentelee hakkuukoneen kuljettajana Holm & Uusitalolla.

– Eilen hakattiin viimeinen palsta loppuun ja toin koneen hallille. Kun sain palkkatyöt tehtyä, pääsen keskittymään oikeisiin töihin, Sampo naurahtaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>