Päästä vedettyä (muokattu 11.5.2021) Krista Herranen

Vaikea kysymys

Selailin eräänä iltana Instagramia ja vastaan tuli sarja kysymyksiä kahdella vaihtoehdolla. Osasin välittömästi klikata vastaukseni, mutta yhden kohdalla pysähdyin. Oletko onnellinen tällä hetkellä? Kyllä tai ei. Koska vastaus ei tullut välittömästi mieleeni, ohitin sen ja naputtelin vastaukset loppuun. Kysymys jäi kuitenkin kaivelemaan.

Mitä on onnellisuus? Onko se kuplivaa elämäniloa, joka syntyy, kun rakastuu, saa uuden työpaikan tai kauan odotettu unelma käy toteen? Sitä, että on suurimman osan ajasta iloinen?

Minulla on elämässäni paljon hyvää: perhe, kumppani, ystäviä ja työpaikka. Minulla, kuten kaikilla muillakin, on myös omat haasteeni. Vuosia kurittaneet sairaudet ovat aiheuttaneet minulle paljon kärsimystä. Välillä on ollut aikoja, jolloin olen miettinyt, miten tulen selviytymään kaikesta ja välillä aikoja, jolloin elämä on helppoa ja keveää.

Onnellisuus on aaltoileva tunne. Kuukausi sitten olisin osannut vastata helposti, etten ole sairauksieni kynsissä onnellinen, tällä hetkellä en tiedä, kuukauden päästä saatan kuka ties vastata myöntävästi saman tien.

Mietin kuitenkin, kuinka relevantti kysymys onnellisuudesta on. Jos miettii elämän tarkoitusta, onko onnelliseksi tuleminen tärkeintä. Eikö se ole aika hedonistinen ajatus? Hedonismi on elämänfilosofinen oppi siitä, että nautinto ja mielihyvä on korkein hyve. Jos minulta kysyttäisiin elämän tarkoituksesta, en puhuisi onnellisuudesta.

Kertoisin elämän merkityksellisyydestä. Siitä, että tekee omasta mielestään oikeita asioita ja on menossa oikeaan suuntaan. Että pyrkii hyvään tekemällä asioita, jotka eivät suoranaisesti välttämättä kosketa itseä ja omaa onnellisuuttaan, mutta luovat myös itselle hyvää mieltä ja tyytyväisyyttä omaan tekemiseen ja merkitykseen tässä maailmassa. Että on sinut itsensä kanssa kaikkine vahvuuksine ja heikkouksineen.

Elämään kuuluvat monenlaiset tunteet, niin ilo, suru, riemu, viha, pelko, pettymys kuin onnellisuuskin. Kaikki tunteet ovat yhtä tärkeitä ja niiden tulee antaa virrata vapaasti. Elämän varrella vastaan tulee kaikenlaista. Kuitenkin se, että kokee elämän mielekkääksi ja merkitykselliseksi vaihtelevasta menosta huolimatta, on mielestäni tärkeintä. Minä koen elämäni merkitykselliseksi, vaikka jokainen päivä ei kovin helppo olisikaan.

Kun näin mietin tarkemmin, ehkä minun olisi pitänyt vastata kyllä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>