Uutiset Juha Kivinen

Ensihoitoyrittäjät järkyttyivät ambulanssiratkaisusta

Yrittäjä Heini Harju-Paananen ja hänen miehensä Risto Paananen pettyivät raskaasti sairaanhoitopiirin ratkaisuun. Kinsaku Ay:lle valmistui oma ambulanssihalli Kinnulan paloaseman viereen vain pari vuotta sitten. Hallin tulevaisuudesta ei ole vielä tietoa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus pudotti melkoisen pommin siirtäessään Kinnulan, Pihtiputaan ja Saarijärven ensihoidon Keski-Suomen pelastuslaitokselle. Tehtävää hoitaneissa yrityksissä päätös otettiin pöyristyneenä vastaan.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen korostaa, ettei yrittäjien toiminnan laadussa ole ongelmia, vaan päätöksessä painotettiin uuden hyvinvointialueen muodostamista vuoden 2023 alussa.

Juha Kinnusen mukaan hallituksessa haluttiin turvata ympärivuorokautinen, heti liikkelle lähtevä ensihoito, mikä onnistuu hänen mukaansa parhaiten, kun ensihoito ja  pelastuslaitos kuuluvat samaan organisaatioon hyvinvointialueella.

Kinnunen kertoo, että Kinnulassa ratkaisuun vaikutti myös viidentoista minuutin varallaolo päiväajan ulkopuolella. Siitä halutaan siirtyä välittömään lähtövalmiuteen ympäri vuorokauden.

– Jos ambulanssi joutuu lähtemään esimerkiksi Pihtiputaalta Jyväskylään, Kinnulassa vapaana olevan auton voi siirtää tarvittaessa Pihtiputaalle, kun pelastuslaitos tuottaa palvelun molemmissa kunnissa.

Kinnulassa ensihoidosta vastaavan Kinsaku Ay:n yrittäjä Heini Harju-Paananen on  käärmeissään, sillä hänen mielestään tietoa pimitettiin ensihoitoyrittäjiltä. Kinsakun sopimus päättyy jo marraskuun lopussa, ja toiminta pitää ajaa alas vain kahdessa ja puolessa kuukaudessa, kun tavallisesti aikaa annetaan puoli vuotta. Harju-Paananen sai tiedon vasta sairaanhoitopiirin pöytäkirjasta nettisivuilta.

– Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Ville Mensala sanoi, ettei hänelläkään ollut mitään tietoa. Hän meinasi pudota pallilta, Harju-Paananen ihmettelee.

Heini Harju-Paananen oli soittanut vielä kaksi viikkoa ennen sairaanhoitopiirin hallituksen päätöstä ensihoidon ylilääkärille Tomi Kavasmaalle. Hän oli ilmoittanut, ettei mitään muutosta ole tulossa, jatketaan samaan malliin.

Kinsakulla on välitön lähtövalmius kello 8-16, ja muulloin viidentoista minuutin valmius. Harju-Paananen korostaa, että yritykselle olisi käynyt ihan hyvin siirtyä välittömään lähtövalmiuteen ympäri vuorokauden.

Kinsaku joutuu irtisanomaan neljä vakituista työntekijää. Heistä vain Kinsakun entinen osaomistaja Esa Lehto voi hakea sisäisessä haussa pelastuslaitoksen ensihoitoon, koska hän on palokunnassa. Harju-Paananen arvelee, että osa paikoista voi tulla julkiseen hakuun. Hän harmittelee sitä, että nyt kaikki seisoo, koska ei tiedetä hakukriteerejä.

Kinsakun kiinteistönhoidosta huolehtiva Risto Paananen ihmettelee, mistä pelastuslaitos palkkaa yhtä äkkiä 40 työntekijää kolmeen kuntaan. Hän arvioi, että työvoimaa on todella vaikeaa löytää. Heini Harju-Paananen tuumaa, että pelastuslaitoshan on yrittänyt pyörittää ensihoitoa ”iät ja ajat”.

– He eivät saaneet aikoinaan henkilökuntaa ja sillä tämä annettiin meille suoraan.

Risto Paananen ei näe mitään ongelmaa siinäkään, että yrittäjät ja pelastuslaitos ovat eri organisaatioita.

– Ensihoidon työntekijät ovat aina pelastuslaitoksen kanssa harjoittelemassa, kun eivät ole keikalla. Meillä on tiivis yhteistyö, mutta ne vain keksivät tämän, että yhteistoimintaa pitäisi olla enemmän.

Pihtiputaalla ensihoito on kuulunut Med Group Oy:lle vuodesta 2015. Med Groupin Pirkanmaan ja Keski-Suomen palvelupäällikkö Katri Tuhkanen kertoo, että sairaanhoitopiirin hallituksen esitys tuli heillekin täytenä yllätyksenä.

– Olisin odottanut enemmän arvostusta sairaanhoitopiiriltä. Ratkaisu oli huonosti valmisteltu, sillä olimme odottaneet, että ensihoidon palveluntuotanto kilpailutettaisiin, kun sopimukset umpeutuvat.

Katri Tuhkasen mukaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkärillä Tomi Kavasmaalla ei ollut huomauttamista Med Groupin toimintaan Pihtiputaalla, kun sitä häneltä kysyttiin. Mitkään toimintaa mittaavat mittaritkaan eivät ole antaneet aihetta moitteisiin.

Pihtiputaalla työskennelleet seitsemän Med Groupin ensihoidon työntekijää on irtisanottu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>