Wiitaunionin kulttuurin teemavuosi sai päätöksensä Pihtiputaalla kotiseutupäivän tunnelmissa. Ohjelma järjestettiin historiallisessa Wanhassa Pappilassa.
— Ihanaa, että saadaan olla porukalla koko varhaiskasvatuksen väki, hymyilee kiertävä erityislastentarhanopettaja Minna Herttua-Mattinen.
Wanhaan Pappilaan kokoontuivat kaikki päivähoitokeskus Onnimannin, ryhmisten sekä perhepäiväkotien lapset. Päivän ohjelmasta vastasi pappilassa asuva Paula Kinnunen. Kinnunen kertoo, että Wanhaa Pappilaa käytetään pääasiassa juhlatilana. Vuoden siellä asuneena hän ei ole koskaan ennen nähnyt paikan päällä tällaista määrää lapsia.
— Heitä on niin paljon, tämä on mukavaa. Tänään meillä on ohjelmassa ainakin leikkejä ja semmoinen pieni tarina, joka liittyy täällä sata vuotta sitten eläneeseen henkilöön.
Ennen tarinatuokiota päivä aloitettiin erilaisilla piirileikeillä.
— Piiri pieni pyörii, lapset siinä hyörii, lauloi iloinen poppoo hymyssä suin.
Leikkien jälkeen seurue siirtyi Väentuvan puolelle, jossa Kinnunen kertoi lapsille kasvattityttö Maija Palmun tarinan. Kertomuksen päätyttyä lapset saivat jokainen oman Maija-nukkensa, jonka kanssa lähteä etsimään pappilan alueelle piilotettuja rastitehtäviä.
— Luvassa on erilaisia tunnistus- ja perinnetehtäviä, Kinnunen kuvailee.
Pihtiputaan varhaiskasvatusjohtaja Eila Pasanen kertoo, että kulttuurivuosi on saanut kaikilta tahoilta erinomaista palautetta.
— Tämä on tuonut meille vaihtelua, jota ei ole ollut vuosiin. Meillä varhaiskasvatuksessa ei olisi yksin ollut aikaa eikä resursseja, mutta yhdessä kulttuuritoimen kanssa tämä on ollut mahdollista.
Vapaa-aikatoimen koordinaattori Kati Laine-Rissanen muistelee vuoden antia lämmöllä.
— Meillä on ollut musiikkia, kirjallisuusteema, ympäristötaidetta, tanssia, elokuvaa, niin paljon kaikenlaista.
Pasanen ja Laine-Rissanen toivovat varhaiskasvatuksen ja kulttuuritoimen yhteistyön jatkuvan myös tulevaisuudessa.
— Varmaankin nyt alkukesästä käydään palaveri, jossa keskustellaan menneestä vuodesta sekä suunnitellaan jatkoa, toteaa Laine-Rissanen.
Pasanen kertoo, että syksyksi on sovittu ainakin yhteisiä urheilutapahtumia ja teatterikäynti. Yhteistyö tuleekin siis näillä näkymin jatkumaan, mutta toiminta hakee vielä hiukan muotoaan. Sekä Pasanen, Laine-Rissanen että Herttua-Mattinen ovat yhtä mieltä siitä, että kulttuurilla on suuri merkitys lapsen kehityksen kannalta.
— Erilaiset kulttuurikokemukset ovat erittäin tärkeitä lapsille. Lapset totutellaan pikku hiljaa aikuisten tapoihin ja kulttuurimuotoihin. Kulttuurin kautta saadut kokemukset painuvat mieleen jopa vuosiksi, toteaa Herttua-Mattinen.
Lasten omat kommentit vuodesta olivat kysyttäessä myös erittäin positiivisia. Yhtä suosikkia kaikkien tapahtumien joukosta ei kuitenkaan noussut.
— Kaikki on ollut kivaa, vaikea valita. Tänään on ollut tosi hauskaa myös, lapset toteavat yksissä tuumin.