Lukijalta Lukijalta

Hei heijastin heilumaan

Kuljetan koululaisia Peningin kouluun sekä juontokuljetuksina kirkolle meneviä koululaisia.

Osan tievarressa kyytiään odottelevista lapsista havaitsee vasta muutaman kymmenen metrin päästä.
Nykyisissä vaatteissa, repuissa ja laukuissa on heijastimia, mutta esimerkiksi oikeassa hihassa oleva pieni pyöreä heijastin ei näy. Auto lähestyy kyytiläisiä heidän vasemmalta puolen, jolloinka oikeassa hihassa oleva pieni heijastin jää varjoon.
Olen kehoittanut kyydittäviäni käyttämään heijastimia. Osalla on kuullun ymmärtäminen kohdallaan: heijastimien tai valolaitteitteiden käyttö lisääntyi. Huolestuttaa vielä ne lapset, jotka eivät ottaneet todesta kehoitusta, kuin myös muilla kyydeillä kulkevat heijastittomat kyytiläiset.
Meidän vanhempien pitäisi huolehtia siitä, että lapsilla on heijastimia ja niitä myös käytetään. Nykyiset heijastimet ovat helppokäyttöisiä, jotka voi tarvittaessa ottaa esimerkiksi taskusta ja laittaa käsivarteen. Omalla esimerkillämme näytämme mallia lapsille.
Heijastimen käytöstä kieltäytyvän pitäisi ymmärtää, että sen käyttö ei ole pelkästään ”hänen oma asiansa”. Loukkaantuminen tai pahimmassa tapauksessa hengenlähtö käynnistää melkoisen prosessin. Se koskettaa perhettä, koulua, kavereita, liikennöitsijää, vakuutusyhtiötä jne.
Kaikki vain muutaman euron hintaisen heijastimen puuttumisen vuoksi, joka näinä vuoden pimeimpinä aikoina toimii halpana henkivakuutuksena.

Jouko Koljonen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>