Päästä vedettyä Juha Kivinen

Hyvällä pärställä parempiin tienesteihin

Paljon on puhuttu naisen eurosta, joka lienee jossain 80 sentin kieppeillä. Nyt on miesten ja naisten palkkaeroista saatu lisää kiintoisaa tietoa.
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan naisten menestyminen työmarkkinoilla voi olla ulkonäöstä kiinni. Sen sijaan miesten työuralle pärstävärkillä ei ole juuri merkitystä.
Tieto ei varsinaisesti yllättänyt, mutta pisti silti taas kerran miettimään.
Kaikesta tasa-arvoedistyksestä huolimatta miehet ovat yhä niskan päällä monissa asioissa.

Tutkimus osoitti, että pitkät naiset saavat parempaa palkkaa kuin lyhyet.
Sekin huomattiin, että mitä enemmän naisella on ylipainoa, sitä köykäisempi on hänen palkkapussinsa.
Lihavien naisten työttömyysriski on jopa kaksinkertainen hoikkiin verrattuna. Uskomusten mukaan hoikka tai pitkä nainen on ystävällisempi ja tehokkaampi sekä parempi tekemään yhteistyötä kuin tukevampi virkasiskonsa.
Onkohan nyt kuitenkaan? Laulussakin lauletaan, että lihavat on lepposia, ei ne keksi kepposia. Mielikuvat ovat kummia juttuja, ja ne voivat istua todella tiukassa, vaikka niissä ei olisi mitään perää.
Professori Pekka Räsänen Turun yliopistosta onkin todennut tutkimuksen valmistuttua, että ulkonäkö on Suomessa tabu.
Räsäsen mukaan meillä luotetaan hyvin paljon siihen, että virallinen koulutuksen tuoma pätevyys ratkaisee palkan suuruuden, vaikka toisaalta myös tiedetään, mikä on muiden tekijöiden merkitys.

Satuin sopivasti lukemaan radiotoimittaja Päivi Istalan erinomaisen railakkaat ja rehelliset muistelmat, joissa puhutaan paljon tasa-arvoasioista. Istalahan toimitti vuosikausia ansiokasta Naisten tunti -ohjelmaa.
Päivi Istalan kirjassa on surkuhupaisia tapauksia aataminaikuisista asenteista, joita miehillä tuntuu yhä olevan.
Istala kertoo muun muassa naisten päivän paneelista, joka järjestettiin Ylen johtajille vuonna 1995. Heidän odotettiin selittävän siellä juuri sukupuolten välistä palkkaeroa.
Yle 1:n johtaja Heikki Lehmusto sai ovella samanlaisen tarramerkin kuin kaikki muutkin tulijat. Siinä oli teksti ”Tasa-arvo työpaikalla”. Lehmusto katseli tarraa hetken ja naurahti tietävänsä sille oikein sopivan paikan. Hän lätkäisi tarran sepaluksensa kohdalle. Ympärillä seisseet naiset henkäisivät kauhusta. Sen verran Ylen pomolla oli sentään tolkkua jäljellä, että hän siirsi tarraa hieman ylemmäs, kravattiinsa. Silti se jäi roikkumaan navan kohdalle.
Eli ihan heti ei näytä työt loppuvan naisten asiaa ajavilla.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>