Kinnula Niina Luomala

Kinnulassa rakkauden mitta löytyi lämpimästä leivästä

— En olisi osannut kuvitellakaan näin ihanaa paikkaa ja asuntoa, Kinnulan lukion ja yläkoulun äidinkielen lehtori Eija Pelkonen toteaa kotonaan Kinnulan Pappilassa.
Eija on ollut kinnulalainen syksystä 2011, jolloin hän muutti paikkakunnalle työnsä vuoksi. Seutu oli ennestään tuttua tädin luona Perhontien varressa vietetyistä kesistä ja Kivijärvellä sijaitsevasta kesämökistä.

 — Olin aina luullut olevani kaupunkisielu. Sitten huomasin, että en ollutkaan, viiden nuorimman lapsensa kanssa Oulusta Kinnulan Pappilaan muuttanut Eija toteaa. Puoliso Jyrki asuu ainakin toistaiseksi Oulussa työnsä vuoksi.

— Se on koskettavaa, miten täällä kohdellaan toisten lapsia, hän sanoo. Kun kaikki tuntevat toisensa, katsotaan vähän muidenkin lasten perään. Kaikki tietävät, että jos hölmöillään, sana kiirii.

— Lapset ovat aivan ikionnellisia täällä. Isot pojat ovat päässeet maalaistaloihin auttamaan tilan töissä, Eija iloitsee.

— Ja se, kun lapset tulevat jostain lumitöistä tai paalinajosta lämmin leipä kainalossa. Se on minusta joku rakkauden mitta se lämmin leipä.

Viime viikolla uutisoitiin, että äidinkielen osaamisen taso on laskenut lukioissa. Eija Pelkosen mielestä Kinnulan osaaminen ei ole heikkoa, sillä hän on tarkistanut äidinkielen ylioppilaskokeet nyt neljä kertaa ja ensimmäisellä tarkastuskerralla vastaan tuli peräti neljä laudaturia.

— On tutkittu, että Keski-Suomen maaseudulla poikien lukutaito on heikointa koko maassa, Eija tietää.

— Tänne tullessa oivalsin, että kannattaa valita sellaisia aiheita, jotka pojat tuntevat, Eija kertoo. Hän on ottanut pohjateksteihin esimerkiksi maalaiselämästä kertovia runoja, jolloin oppilailta löytyy omaa kokemuspohjaa ja näin ollen ajatuksiakin herää.

— Eihän täällä kannata kirjoituttaa kansallisbaletista, Eija sanoo.

Se, että kielen osaamisen taso on laskenut, voi Eija Pelkosen mukaan johtua siitä, että nykyään on niin paljon muita virikkeitä. Toki nuoret lukevat edelleen, mutta lukeminen on muuttunut netin myötä.

— Murheellista, että sanomalehtiviikolla moni sanoi, ettei lue koskaan mitään lehteä, Eija harmittelee.

Eija Pelkonen on valmistunut merkonomiksi, mutta päätti äitiyslomiensa jälkeen opiskella jotain uutta. Aikansa kätilön työtä harkittuaan ja todettuaan, ettei halua vuorotyöhön Eija alkoi lukea äidinkieltä ja valmistui toissa vuonna äidinkielen opettajaksi. Toimittajanakin työskennellyt Eija kirjoittaa toisinaan myös Kotsariin kinnulalaisten keksimällä lempinimellä Valeruustinna.

  • kiusaamista se on tai ainakin vastenmielistä

    Hölmöä tuo kinnulalaisten tapa nimitellä toisia.

    Vastaa
  • Rita Kumpulainen

    Ihanaa, että Eija perheineen löysi kodin Kinnulasta. Lehden jutusssa oli niin paljon lämmintä henkeä ja hyvää tahtoa, että ihan tuli ikävä Kinnulaan. Eli Eijaa tulen taatusti tervehtimään taas joskus, kuten myös mukavia lapsiaan. Ja terveisiä kaikille teille, jotka olitte vuosi sitten Kinnulan kirjastolla, Muholan koululla ja keskuskoululla kuuntelemassa saamelaisaiheista luentoani. Uusi kirja, runoja tällä kertaa, on tulossa pikapuoliin. Aurinkoterveisin Rita Magga-Kumpulainen Kempeleestä

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>