Uutiset Juha Kivinen

Pihtiputaan talousnäkymät varovaisen toiveikkaita

Pihtiputaan kunnanvaltuusto sai hyväksyä peräti 1,64 miljoonaa euroa plussan puolella olevan kunnan tilinpäätöksen, mutta valtuutetut eivät kuitenkaan heitelleet hattuja ilmaan, sillä valtuustosalissa tiedettiin hyvin, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää.

Komea tulos selittyy kahdella eri asialla. Väliaikaista ”virtuaaliparannusta” tileihin saatiin, kun kunta yhtiöitti vesi- ja lämpölaitoksensa. Siitä kirjattiin satunnaisia tuloja 1,5 miljoonaa euroa. Uuden yhtiön nimi on Pihtiputaan Lämpö ja Vesi Oy. Toinen kaunistus tilinpäätökseen ilmaantui valtion jakamasta 600 000 euron harkinnavaraisesta avustuksesta.

Valtuustoryhmien puheenvuoroissa Tapio Saastamoinen (vas.) huomautti, että ilman noita kahta seikkaa tilinpäätös olisi jäänyt puoli miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Ari Saastamoinen (sd.) muistutti kuitenkin, että tilinpäätöstä rasittaa myös Putaanvirran koulun uudisrakentamisesta aiheutunut 300 000 euron alaskirjaus sekä alakoulun väliaikaisten parakkien kulut.

Ari Saastamoinen halusi korostaa, että Pihtiputaalla on myös tapahtunut, kun vuoden aikana valmistui uusi K-supermarket, Putaanvirran koulua rakennettiin, Niemenharjun motelli saatiin herätettyä henkiin ja lisäksi kunta on kyennyt myymään pois vanhoja kyläkoulurakennuksia.

Miinuspuolelle Ari Saastamoinen luki asukasluvun tasaisen laskun, lainakannan kasvun lähinnä koulun rakentamisen vuoksi sekä myös lastensuojeluilmoitusten lisääntymisen peräti 37 tapauksella.

— Mutta aina pitää katsoa kokonaisuutta, ja se antaa Pihtiputaalle mahdollisuuden jatkaa itsenäisenä kuntana, Saastamoinen painotti.

Eija Kiljala (kesk.) kiitti edellistä valtuustoa talouden saattamisesta kuntoon. Hän sanoi sen antavan lisäaikaa kunnan itsenäisyyden varmistamiseen. Kiljala näki jatkossa yhä paljon haasteita ja hän piti selvänä, että pysyviä muutoksia taloudenpidossa on mietittävä.

Sitoutumattoman ryhmän perustanut entinen kokoomuksen valtuutettu Seppo Kahilainen piti hienona sitä, että kaikki valtuustoryhmät ovat sitoutuneet puolustamaan kunnan itsenäisyyttä. Kahilaisen mielestä talouden pitämisessä tasapainossa on onnistuttu kohtuullisesti, vaikka luvuissa onkin eräällä tavalla ”Aku Ankka -rahoja”.

Kunnanjohtaja Ari Kinnunen antoi varovaisen toiveikkaita merkkejä tulevaisuudesta. Hän sanoi, että tilinpäätöksessä on myös ihan oikeaa parannusta eikä vain virtuaalista.

— Kuukausiraportit ovat olleet tältä vuodelta jonkin verran parempi kuin viime vuonna, ja vuoden 2012 säästöohjelma alkaa purra kunnolla vasta ensi ja sitä seuraavana vuonna, Kinnunen huomautti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>