Uutiset Heikki Jämsén

Kolkkujoen kosket lähemmäksi luonnontilaa

 

Pihtiputaan ja Viitasaaren rajoilla Kolkkujärvestä Kolimaan laskevan Kolkkujoen kunnostus alkoi pari viikkoa sitten. Aloitteen hankkeen toteuttamisesta teki Pihtiputaan entinen ympäristönsuojelusihteeri Veijo Peltola vuonna 2000. Hanke oli jo ennen sitä Pihtiputaan kalastusalueen toivelistalla. Prosessin läpivieminen aloituksesta toteutukseen kesti kolmetoista vuotta.

Kunnostuksen hinta on runsaat satatuhatta euroa. Liikkeelle lähdettiin Kolkkujoen suulla olleen kivikynnyksen ja uittorakenteiden purkamisella. Tilalle rakennetaan uusi pohjapato, joka pitää Kolkkujärven keskialiveden korkeuden noin 15 senttiä ja keskivedenkorkeuden neljä senttiä korkeammalla.

— Päätarkoitus on, että Kolkkujärvessä pysyy kaikkein kuivimpina aikoina parempi vesitilanne, Keski-Suomen Ely-keskuksen tutkija, iktyonomi Pasi Perämäki sanoo.

Pihtiputaan ja Viitasaaren rajamaastossa 13-14 kilometriä kiemurtelevan Kolkkujoen kymmenen koskea kunnostetaan ja kalaston lisääntymisoloja parannetaan. Kolkkujoen uoma ja kosket pyritään muokkaamaan kunnostuksella lähemmäksi luonnontilaa.

— Ennallistamisesta tai entisöimisestä ei puhuta, koska emme tarkkaan tiedä, minkälaisia kosket ovat aikaisemmin olleet. Mutta pyrkimys on tehdä lähemmäksi luonnontilaa palauttavia toimia.

— Uittoperattuihin koskiin kaivetaan kuoppia ja palautetaan kiviä. Toimilla yritetään luoda koskialueille syvyysvaihtelua niin, että sinne saadaan enemmän vettä. Kivityksellä nostetaan vedenpintaa alueellisesti niin, että se tuo lisäsyvyyttä, mutta ei haittaa maa-alueita.

— Lisäksi sopiville alueille pitkin koskireittiä tuodaan kutusoraa, joka sopii kutualustaksi taimenille ja harjuksille. Tavoite on saada poikastuotantoalueet kuntoon.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>