Uutiset Juha Kivinen

Sädesienet taivaan tuuliin paloharjoituksessa

Vesiletku on savusukeltajan elämänlanka. Siitä pidettiin kiinni aina uudestaan ja uudestaan, kun Kinnulassa järjestettiin kuuden pohjoisen Keski-Suomen palokunnan suurharjoitus.

Talonpolttoharjoitukseen osallistui Kinnulasta, Pihtiputaalta, Viitasaarelta, Kivijärveltä, Karstulasta ja Kyyjärveltä 30 savusukeltajaa ja yhteensä 40-50 henkeä, kun mukaan lasketaan kouluttajat ja muu henkilöstö.

Koulutusta johtanut Viitasaaren paloaseman asemamestari Ville Ala-Kokko sanoi Kinnulan harjoituksen olevan suurimpia, joissa hän on ollut mukana.

— Yleensä harjoituksissa on ollut keskimäärin 20-30 henkeä. Meidän toiminta-alueellamme on ollut yksi tai kaksi harjoitusta vuodessa viimeisen viiden vuoden aikana, ja se on riittävästi. Tällä tahdilla koulutus pysyy hyvällä tasolla.

Ville Ala-Kokko on vihkiytynyt koulutuksiin.

— Olen ollut vetämässä kuumia koulutuksia myös Jyväskylän paloesimiehille. Savusukeltajien on tehtävä kuumaharjoitus kerran vuodessa, ja tällainen oikea talo on paras kohde. Toinen vaihtoehto olisi harjoitella kontissa, johon pannaan lastulevyä palamaan.

Harjoituskohteita otetaan mielellään vastaan pelastuslaitoksella. Tavallisesti rakennusten omistajat osaavat itse ilmoittautua, kun he haluavat hävittää talonsa.

— Polttaminen on vaivaton tapa. Ei ole niin paljon purkutyötä, Ville Ala-Kokko tuumaa.

Paloharjoitus pidettiin Lehtomaan tilalla, jossa poltettiin vuonna 1950 valmistunut rintamamiestalo. Emäntä Anni Kinnunen kertoi, ettei muuta ratkaisua ollut sen jälkeen, kun talosta löytyi mittauksissa sädesientä ja kellarista hometta. Rakennuksen vanhemman puolen piipun juuressa kasvoi jopa oikeita sieniä, pieniä vihreitä mollukoita.

— Ei ollut kuulemma syömäsieniä. Intosin kosteuskartoittajalle, että olisit tuonut niitä, niin olisin tehnyt soppaa, Anni Kinnunen nauraa.

Hän myöntää, että varsinkin hirsiosan polttaminen otti koville.

— Se on sylettänyt meitä kaikkia. Minulla on ollut haikea olo lokakuusta asti, jolloin päätin, että elämäntyöni on tehty tällä tilalla. Yksitoista vuotta olen tätä yksin pyörittänyt. Nyt rupean vanhaksi emännäksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>