Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Päivä pitenee ja valokuitu etenee

Valon lisääntymisen huomaa pian, kun päivä pitenee kevään lähestyessä.

Taloussynkistelyn keskellä on hyvä huomata, että samaan aikaan epävarmuutta lietsovien uutisten kanssa viedään eteenpäin monta ihmisten arjen sujumista parantavaa asiaa. Yksi niistä on nopean laajakaistayhteyden rakentaminen. Pihtiputaalla ensimmäiset testitaloudet kytkettiin valokuituun jouluviikolla. Nopeudet ovat olleet luvatulla tasolla ja toiminta katkotonta.

Pihtiputaalla valokuidun ottajia on ilmaantunut vähän yli kolmesataa. Hanketta urakoiva Keski-Suomen Valokuituverkot Oy on asettanut tavoitteeksi Pihtiputaalla vähintään neljänsadan liittyjän saamisen. Tavoite on tehty jalat maassa, vaikka nopean kuituyhteyden hankkiminen maksaa noin 1 300 euroa. Osa luottaa mokkulaan, mutta osa hankkii valokuidun, vaikka ei sitä välttämättä tarvitsisi. Perusteluksi käy kiinteistön arvo.

Valokuidun puolesta puhuu se, että langattomat vaihtoehdot joutuvat käymään koko ajan kilpajuoksua käyttäjämäärien kasvun kanssa. Kun melkein jokaisella ekaluokkalaisella alkaa olla taskussaan älypuhelin, langattoman netin suorituskykyä pitää lisätä koko ajan.

Pihtiputaalla valokuidun rakentaminen jatkuu keväällä niin kylillä kuin keskustassakin. Kinnulassa sadalla kuidun käyttäjällä on asiasta jo muutaman vuoden kokemus. Ihan ongelmaton ei Kinnulankaan hanke ole ollut. Kun aiempi yhteistyökumppani PPO siirtyi Elisan omistukseen, eteen tuli järjestelmien yhteensopivuusongelmia, joiden poistaminen vaatii aikaa.

Kinnulassa on valmius laajentaa kuituverkkoa. Arviolta 80 prosentilla kinnulalaisista on tällä hetkellä mahdollisuus saada valokuitu. Jos liittyjiä ilmaantuu, myös Urpilan ja Sepänkylän, Jääjoen ja Hiilingin Pihlajakoskenperän taloudetkin saavat nopeat yhteydet.

Kinnulalaisten kokemukset valokuidusta ovat myönteiset. Valokuitua kuvataan nopeaksi ja varmaksi. Parin viime viikon jopa tunteja kestäneiden sähkökatkojen ratkaisijaksi valokuidusta ei sentään ole.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>