Päästä vedettyä Juha Kivinen

Nimittelyä

Alkuasukkaat osaavat korjata, jos olen väärässä, mutta en ole näillä seuduilla viettämäni 23 vuoden aikana törmännyt kovin härskeihin paikannimiin. Niitähän kyllä löytyy Suomesta hihiteltäväksi asti.

Olisivatko kartantekijät häveliäisyyttään siistineet pahimpia hävyttömyyksiä, jollaista väitetään joskus tapahtuneen, vai ovatko täkäläiset olleet muuten vain kainonpuoleisia kotikulmiensa nimiä keksiessään?

Kinnulan Naaraperällä on Paskopuro ja Paskokalliot, mutta eiväthän nekään kuulosta pahalta. Sitä paitsi Paska- tai Pasko-alkuiset nimet ovat tarkoittaneet yleensä likaista vettä eikä sitä ihteään.

Nykyisin Lossivuorena tunnettu, harmillisen hitaasti täyttyvä Kinnulan kunnan loma-asuntoalue on merkitty peruskarttaan Vihiasianmäeksi. Siinäpä veikeä nimi. Olisi hauskaa tietää, kuinka herkullista vihiä mäeltä on aikoinaan saatu, kun siitä on nimikin poikinut.

Tuo Vihiasianmäki alkoi askarruttaa enemmänkin, sillä muistan nähneeni myös toisen kartan, jossa kukkulan nimi oli Haisijanmäki.

Ajattelin silloin, ettei ole ihme, että kunta haluaa käyttää mökkitonttien markkinoinnissa Saarensalmea tai Lossivuorta. Vanha nimi kun ei kuulosta kovin seksikkäältä. Mutta olisiko sittenkin niin, että Haisijanmäki on vain virheellinen muoto Vihiasianmäestä?

Kuka muuten mahtaa olla Teemu Ville, jonka mukaan on nimetty Pesäkankaan alue Kinnulan sydänmailla Hyrkönpuron vieressä? Lienee sukupolvien takaisia sankareita.

Muualla on kyllä osattu. Omilta kotikulmiltani Keuruulta muistan Mulkkuvuoren. Sitten on näitä Hevonperseenmäkiä, Tissikukkuloita, Pimppiniemiä ja Pillulampia.

Pihtiputaalta en muista sitäkään vähää hyi hyi -nimiä. Mutta kun nimistä tuli puhe, niin miksi Muurasjärvellä on Kelkkamäentie, kun ei kartasta löydy Kelkkamäkeä? Vieressä on kyllä lampipahanen nimeltään Kelkkämä. Eikö tien nimen pitäisi olla silloin Kelkkämäntie?

Ja miksi Sopukan ohi kulkevan Kisatien nimeä ei muutettu, kun vanhainkoti rakennettiin vanhan urheilukentän paikalle? Vaikka enhän minä toki tiedä, kuinka kovia kisoja Sopukassa käydään.

Kun näin polttaviin kysymyksiin päästiin, niin annetaan Pihtiputaan kunnalle myös kehuja, kun eräs pitkäaikainen omituisuus saatiin pois katuverkosta muutama vuosi sitten.

Siihen asti Ravitie johti Alvajärven rantaan eikä suinkaan raviradalle. Sinne vei Tarhantie. Kuka muuten osaisi kertoa, miksi? Ja kuinkahan moni raveihin tullut ehti harhautua tuon takia vuosien mittaan?

Nyt entisen Ravitien nimi on ihan järkevä eli Mainlahdentie. En vain ymmärrä, miksei Tarhantietä voitu saman tien muuttaa Ravitieksi? Missä siellä edes on joku tarha?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>