Uutiset Heikki Jämsén

Työllistämisen rahahanat on väännetty liian tiukalle

Pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen ja työelämävalmennukseen jo 17 vuotta keskittynyt Viitaseudun Kumppanuus on pulassa.

— Ongelmana on, että meille ei anneta rahaa työllistämiseen. Tilanne kärjistyi vuodenvaihteessa. Taustalla ovat työllistämiseen liittyvät lakimuutokset ja päätöksenteon etääntyminen, Kumppanuuden vetäjä Raija Pekkarinen sanoo ja muistelee aikaa, kun TE-toimisto sijaitsi Virastotalolla ja myöhemmin kunnantalolla.

Rahoituspäätös sopivan työllistettävän löydyttyä tehtiin joskus samana päivä, usein kuitekin jo huomenna.
Vanhan lain mukaan Kumppanuudella kolme kuukautta töissä ollut olisi saanut korkeinta korotettua työllistämistukea, jolla hänet olisi työllistetty.

— Siinä tarvittiin toki kunnan tukea, mutta pääasiallinen rahoitus tuli työllistämistuesta.

Kumppanuus teki esimerkin kaltaisessa tilanteessa olleille henkilöille jatkorahoitushakemuksen ja oletti, että asia järjestyy. Toisin kävi.

— Tiesimme lakimuutoksista, mutta palkkatukilinjaukset ovat niin ahtaat ja epäoikeudenmukaiset, että ne estävät tukityöllistämisen. Saimme joululahjaksi ennakkopäätöksiä, joiden vuoksi jouduimme sanomaan kuudelle henkilölle, että vuodenvaihteen jälkeen ei tarvitse tulla enää töihin.

Kumppanuus on laittanut eteenpäin kahdeksantoista hakemusta korotetusta työllistämistuesta. Niistä kahteen on saatu sadan prosentin työllistämistuki ja kahteen 30 prosentin tuki.

Kumppanuudella on tällä hetkellä töissä neljä pitkäaikaistyötöntä, kolme Pihtiputaalla ja yksi Kinnulassa.

— Logiikkaa on vaikea löytää. Saman ajan töissä olleista osalle tuli kielteinen päätös, osalle myönteinen. Eväämisen perusteena oli, että hakijalla ei ole puutteita osaamisessa.

Tilanne on tuonut mieleen Kelan eläkeratkaisut.

— Olemme todenneet, että työvoimatoimisto on ottanut saman käytännön kuin Kelan lääkärit, jotka tekevät asiakkaan elämään ratkaisevasti vaikuttavia päätöksiä tietämättä, näkemättä, kuulematta ja ottamatta huomioon olosuhteita.

Raija Pekkarinen sanoo, että kärsijöinä ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset.

— Heitä ei ajatella. Tämä on mennyt politiikaksi, jota ei voi ymmärtää.

— Monen työpanos on ollut niin tärkeä, että sitä on haluttu jatkaa vuoden jälkeenkin. Asian vakavuutta ei haluta nähdä. Eivät pitkäaikaistyöttömät tule Kumppanuuteen huvikseen ja oleskelemaan, vaan tänne tullaan tekemään töitä.

Jos tilanne ei korjaannu, edessä voi olla Kumppanuuden ovien sulkeminen.

Raija Pekkarinen korostaa, että jokaisen työpanos on tärkeä.

— Meiltä on löytynyt sellaisia työpaikkoja, joissa jokainen on voinut antaa maksimipanoksensa, vaikka se ei olekaan kaikilla sama. Olemme vuosien saatossa nähneet, että kaikki eivät voi saada työpaikkaa avoimilta markkinoilta.

— Työllistäminen maksaa, mutta se maksaa aina vähemmän kuin työttömyys.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>