Päästä vedettyä Juha Kivinen

Kaukainen Arkadianmäki

Taas kerran on käyty yhdet eduskuntavaalit, joissa pihtiputaalaisten ehdokkaiden äänimäärät jäivät kauas tavoitteesta, kinnulalaista puhumattakaan, heitä kun ei ollut nytkään ehdolla. Mikäli siis tavoitteena on ollut päästä eduskuntaan. Ehdokkailla voi olla toki muitakin tavoitteita.

Pihtiputaalta ei ole ollut kansanedustajaa sitten vuoden 1971, jolloin Keskustapuolueen Artturi Jämsén jätti edustajanpaikkansa tultuaan valituksi Keski-Suomen läänin maaherraksi.

Sen jälkeen ei ole liipannut läheltäkään. Itse asiassa lähimmäksi on päässyt Artturi Jämsénin poika Otto, joka keräsi keskustalle 1 975 ääntä vuoden 1991 vaaleissa.

Todella yllättävää, että Otto Jämsén on myös toiseksi viimeinen keskustalainen ehdokas Pihtiputaalta. Pitäjän valtapuolueesta on löytynyt sen jälkeen vain yksi rohkea, joka on uskaltanut hypätä leikkiin mukaan.

Hänkin tuli pihtiputaalaisen päivänpolitiikan ulkopuolelta. Muurasjärveläinen opiskelija ja nuorisopoliitikko Heini Utunen palasi hetkeksi kotikuntansa kirjoihin ja sai 1 758 ääntä vuoden 2003 vaaleissa. Heini on sittemmin luonut hienoa uraa maailmalla kansainvälisissä tehtävissä.

Tuon keskustalaiskaksikon lisäksi vain kaksi muuta pihtiputaalaista on yltänyt yli tuhannen äänen 40 vuoden aikana.

SKDL:n ja Vasemmistoliiton vahva ääni Urpo Ihalainen oli ehdolla kolmissa vaaleissa ja pääsi vuonna 1999 viimeisellä yrittämällään 1 588 ääneen. Jo neljä vuotta aiemmin Urpo oli rikkonut tonnin rajan.

Viime vuosilta muistetaan kokoomuksen Seppo Kahilaisen lupaava ensikokeilu vuodelta 2007, jolloin ääniä ropisi 1 146. Sepon saalis kuitenkin pieneni seuraavissa vaaleissa, ja nämä vaalit hän jätti väliin.

SDP on pannut 2000-luvun puolella ehdolle Ari Saastamoisen kahdesti ja Kari Parkkosen kerran. Molemmat ovat yltäneet noin 800 ääneen.

Muut paikalliset ehdokkaat ovat saaneet tyytyä hajaääniin. Heitä ovat olleet viime vuosikymmeninä Demokraattisen Vaihtoehdon Paula Kälkäjä sekä kristillisten Shaukat Anjam ja Tapani Mäki.

Neljän vuoden takaisissa vaaleissa nähtiin sellainenkin erikoisuus kuin kinnulalainen kansanedustajaehdokas. Kokoomuksen Leo Urpilaisen pyörähdys jäi 463 äänen mittaiseksi.

Joku voi laskea paikkakuntalaisiksi Kinnulassa syntyneen Mauri Pekkarisen ja pihtiputaalaislähtöisen Lauri Ihalaisen, mutta nämä konkarit ovat siirtäneet kirjansa kotipitäjästään maailmalle aikoja sitten. Pekkarinen valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuonna 1979, mutta hän asui jo silloin Jyväskylässä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>