Uutiset Juha Kivinen

Ikäkuljettaja on häilyvä käsite

Aikuisten autoilijoiden päivässä Pihtiputaalla mietittiin, mikä oikeastaan on ikäautoilija. Keskustelusta voitiin päätellä, että käsite on häilyvä – paljon riippuu siitä, kuinka vireäksi ihminen itsensä tuntee.

Maalaispoliisi Jouni Rinne heitti omana arvionaan, että ehkä 70-vuotiasta voisi ruveta pitämään ikäautoilijana. Silloin itse kukin voisi viimeistään miettiä, millainen ajokunto on.

— Onhan se aina kova juttu, jos ajokortti viedään pois. Mutta olen minä tavannut yhden satavuotiaan autoilijankin, Rinne kertoi.

Viime vuonna Suomessa oli 325 000 ajokortin omistajaa ikähaitarissa 65-69 vuotta. 80-84-vuotiaita oli reilut 54 000 ja yli 95-vuotiaita enää 95.

Autoilija ei aina itse huomaa ajokykynsä heikkenemistä. Reaktiot ovat sitä hitaampia, mitä enemmän ikää tulee. Vauhti putoaa ja oudommat reitit jännittävät yhä enemmän.

Joskus ajokortista pidetään kiinni liian pitkään. Jouni Rinne neuvoi sukulaisia tai läheisiä ilmoittamaan lääkärille tai poliisille, mikäli kortin omistajan ajotyyli alkaa olla vaarallinen.

— Huolestuttavaa on, jos muisti pätkii tavallisissa asioissa, tien päällä sattuu toistuvia läheltä piti -tilanteita ja auton hallintalaitteiden kanssa on vaikeuksia.

Jouni Rinne myönsi, että hän on huomannut omassa ajossaankin merkkejä huomiokyvyn heikkenemisestä. Hän ei pysty selaamaan enää risteysaluetta hälytysajossa yhtä vauhdikkaasti yhdellä katseella kuin aiemmin. Hiljattain Rinne oli tehnyt äkkijarrutuksen Pihtiputaalla Nesteen risteyksessä, kun Asematietä ajanut auto oli jäänyt etuikkunan A-pilarin taakse piiloon hänen näkökentästään.

Koulutusohjaaja Tomi Rossi Liikenneturvasta antoi pojille neuvon, että antakaa myös tytön ajaa. Hän varoitti tilanteista, joissa mies saa sydänveritulpan, ja sen jälkeen rattiin pitäisi tarttua naisen, joka ei ole ajanut 30 vuoteen.

Liikenneopettaja Tarmo Kananen Pihtiputaan Autokoulusta sanoi, että jotkut naiset ovat jopa suorittaneet ajokortin vasta siinä vaiheessa, kun mies ei enää pysty ajamaan.

— Seitsemänkymppinen on ollut vanhin kortin suorittaja kursseillamme, Kananen kertoi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>