Pyöreä vuosiluku näyttää kivalta, joten sitä käytetään hyvänä syynä juhlimiseen. Pihtiputaalla on saatu tänä vuonna viettää kahden urheiluseuran tasavuotisjuhlia.
Vakaa yleisseura Tuisku ehti kunnoitettavaan sadan vuoden ikään ja Plokilla tuli täyteen kaksikymmentä vuotta lentopalloilua puttaalaisten iltojen iloksi.
Seurat ovat juhlineet työn merkeissä ilman prameita pönötysjuhlia, ja hyvä niin. Tuiskun juhlissa on vielä edessä viimeinen huipennus, kun supertähti Jari Sillanpää esiintyy seuran 100-vuotiskonsertissa Pihtipudas-salissa ensi viikon sunnuntaina.
Pihtiputaan Tuiskun sataan vuoteen mahtuu paljon kunniakasta. Viime vuosikymmenien suurimpana saavutuksena nousee esille tuiskulaisten vastuunkanto keihäskarnevaalien järjestelyistä. Jos ihmisiltä kysytään, mitä tulee mieleen sanasta Pihtipudas, karnevaalit on takuulla yleisin vastaus.
Tuiskun urheilutoiminta on painottunut maaltamuuton seurauksena nuorisourheiluun erinomaisin tuloksin. Etenkin yleisurheilussa ja hiihdossa on ylletty vuosittain jopa Suomen mestaruuksiin asti.
Pihtiputaan maineikkain urheiluhahmo oli Lauri ”Tahko” Pihkala. Hän oli lähtenyt jo maailmalle, kun Tuisku perustettiin, eikä Tahko koskaan edustanut kotipitäjänsä seuraa. Pesäpallon hän kuitenkin toi Puttaalle, kuten koko maahankin.
Plokin hienon menestystarinan jatkuessa on monelta tainnut unohtua seuran lähtökohta. Plokihan on hyvä esimerkki siitä, kuinka urheilussa voidaan keskittyä olennaiseen ja jättää joutava politikointi sikseen.
1990-luvun puolivälissä oltiin Pihtiputaalla valmiita hautamaan järjestöriidat ja puhaltamaan yhteen hiileen, jotta lajin pariin saadaan mahdollisimman paljon harrastajia.
Niinpä Pihtiputaan Tuisku ja Työväen Urheiluliiton seura Pihtiputaan Urheilijat löivät veljen kättä ja yhdistivät lentopalloilunsa uuteen seuraan. Plokiin liittyivät vielä kyläseurat Alvajärven Ryhti ja Muurasjärven Murto.
Ploki oli syntyessään Suomen ainoa junioritoiminnan erikoisseura, mutta muutaman vuoden päästä seurat yhdistivät myös aikuisten joukkueensa Plokin lipun alle.
Vuonna 2003 paukahti sitten todellinen pommi, kun pieni Pihtipudas nousi melkein puskista lentopallon naisten SM-liigaan lähes täysin Pihtiputaan lukion lentopallolinjan tyttöjen voimin.
Plokin naiset pelaavat liigassa jo kolmattatoista kautta ja Plokin junnut ovat voittaneet useita Suomen mestaruuksia ja SM-mitaleita. Kuka olisi sitä uskonut kaksikymmentä vuotta sitten? Tohtikohan uskoa edes Plokin ”isä” Heikkisen Antti?